Москва решава блискоисточне сукобе

27-08-2015 01:00:10 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин сусрео се с лидерима земаља Блиског истока. Путин се јуче састао с краљем Јордана и наследним принцем Абу Дабија, а данас је разговарао с египатским колегом Абделом Фатахом ел Сисијем. Теме разговора биле су политичка ситуација на Блиском истоку и у Северној Африци, као и методе борбе против међународног тероризма.

Москва би могла да се претвори у својеврсни центар за решавање блискоисточних сукоба. Овде долазе они које забрињава ситуација у вези с Исламском државом или грађанским ратом у Сирији.

Јордански краљ је у разговору с руским председником нагласио да је Москва просто у обавези да утиче на супротстављене стране у сиријском сукобу да почну да преговарају. Он је посебно нагласио улогу Русије у решавању те кризе.

„Као што сам говорио и протеклих година, морамо наћи решење за Сирију. А ваша улога и улога ваше земље у уједињавању супротстављених страна за преговарачким столом ради трагања за мирним решењем има животну важност. Ваша улога лично и улога вашег народа у решавању проблема нашег региона и јачању стабилности су крајње важне“, рекао је краљ Јордана Абдала Други Ибн ел Хусеин.

Владимир Путин је након тога разговарао и с председником Египта Абделом Фатах ел Сисијем. Каиро је такође забринут због ширења екстремизма. Египат је искусио низ терористичких напада организација повезаних с Исламском државом. У вези са сиријским питањем ова земља се залаже за интересе опозиције.

Представници сиријске опозиције су такође дошли у Москву, што се може сматрати позитивним знаком. Они су се сложили да учествују у преговарачком процесу. Иако то до сада није донело посебне резултате, ипак се уочава позитиван развој ситуације. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров навео је да то није било лако постићи.

„Ових дана Русија је у блиском контакту с нашим партнерима из арапских земаља Персијског залива и других земаља региона, у контакту с америчким колегама и уз подршку наших европских партнера настојимо да допринесемо томе да се што пре уједине опозиционе снаге и да се припреми тло за ефикасно учешће сиријске опозиције у обнављању женевског процеса“, нагласио је Сергеј Лавров.

Руски министар је говорио и о плану мирног решења проблема који је предложила Русија. Он пре свега садржи позив земљама разореног Блиског истока, као и свим умешаним странама, да уједине напоре у оквиру велике коалиције како би се бориле с највећим злом — Исламском државом. Претпоставља се да ће коалиција чији се учесници боре против терориста постати платформа за хитно решавање сиријског питања. Опозицији и влади на тај начин ће бити много лакше да се договоре у директном и отвореном дијалогу и да достигну трајни мир у Сирији.