Хоће ли милионери финансирати колонизацију Марса?

27-08-2015 09:11:21 | | / vostok.rs |


На свету има више од 1.800 милионера, а позамашна инвестиција бар једног од њих могла би да буде велики подстицај за колонизацију Црвене планете. За непрофитну организацију „Марс један“, прикладан богати инвеститор помогао би у остварењу амбиција да човека доведу на Марс до 2027. године.

„Марс један“ је основан са циљем да се у будућности колонизује четврта планета од Сунца. Бас Ленсдорп, један од кооснивача организације, признао је да је такав подухват немогућ без огромних инвестиција. Током говора на годишњој Међународној конвенцији о Марсу, одржаној у Вашингтону, Лансдорп је истакао да су преко потребни тајкуни попут Била Гејтса.

„То ће променити свет“, рекао је он.

Према проценама организације „Марс један“, формирање насеља од шест појединаца на Црвеној планети до 2027. године коштало би приближно 6 милијарди долара.

Како би припремила терен, организација планира да лансира сателит за комуникацију који би остао у Марсовој орбити, као и летелицу која ће се спустити на Марс до 2020. године. До 2022. биће лансиран и други сателит, као и мали ровер. Године 2024. „Марс један“ се нада да ће послати шест теретних свемирских бродова натоварених свом опремом неопходном за конструкцију насеља.

Исте године ће на Марс бити послата два астронаута који би требало да оснују колонију. Још четворо људи слетеће на Црвену планету до 2027. године.

То је план, ако је судити по интернет-презентацији организације „Марс један“.

Експерти који су присуствовали Конвенцији о Марсу назвали су тај предлог немогућим. Приметили су како би се трошкови формирања такве колоније временом драматично повећали. Број потребних специјалиста и резервних делова неопходних за даљи развој колоније би се такође константно повећавао.

Према студентима Масачусетског технолошког института Сиднеју Доу и Ендрјуу Овенсу, свако ново лансирање коштало би приближно 4 милијарде долара.

„Стратегија једносмерних мисија коју предлаже ’Марс један‘ је наследно неодржива без производног капацитета базираног на Марсу“, рекао је Овенс, преноси портал „Спејс“.

Међутим, Лендсорп је и даље оптимистичан када је у питању будућност пројекта. Његов аргумент је да се и слетање човека на површину Месеца чинило немогућим 1961, али да је мисија успешно обављена само 8 година касније.

Ипак, признао је да су његове процене трошкова можда прениске, али то је проблем са којим је спреман да се суочи.

„Циљ организације ’Марс један‘ није да пошаље људе на Месец 2027. са буџетом од 6 милиона долара и 14 лансирања“, објаснио је Лендсорп. „Наш циљ је само да пошаљемо људе на Месец“.

„Марс један“ и даље има велики пут пред собом. Организација се тренутно труди да сакупи 15 милиона долара неопходних за прву фазу пројекта. Лендсорп се ипак нада да ће у блиској будућности привући инвеститоре-визионаре организовањем великог медијског догађаја глобалних размера.