Јацењук и Порошенко продавали места у Парламенту за милионе долара Опширније: http://rs.sputniknews.com/svet/20150827/4177889.html#ixzz3jzy

27-08-2015 09:33:28 | | / vostok.rs |


На последњим изборима за Врховну раду бизнисмени су покуповали места у бирачким списковима партија украјинског премијера Арсенија Јацењука и председника Петра Порошенка по цени од 3 до 20 милиона долара, саопштио је оснивач Европске асоцијације бизниса у Украјини Томаш Фиала.

Фиала, иако се родио у чешком граду Брно, ’90-их година је живео у Кијеву, а током „Мајдана“ налазио се међу демонстрантима. Како је навео чешки бизнисмен, на последњим парламентарним изборима у првим редовима својих партија премијер Украјине Арсениј Јацењук и шеф државе Петро Порошенко ставили су кандидате са „добром“ репутацијом, мада је у наставку бирачких спискова било много бизнисмена. Ти бизнисмени, према речима Фиала, куповали су посланичка места, како би „лобирали за своје интересе“ у Парламенту Украјине.

По мишљењу банкара, Јацењук и Порошенко су се одлучили ради финансирања предизборне кампање. „Јацењук није имао сопственог новца, док Порошенко више воли да дира туђ новац", изјавио је Фиала, преноси „Шпигл“.

На питање да ли постоје докази за овакве тврдње, банкар је рекао:

„Те чињенице су добро познате у Украјини и у приватним разговорима то сви признају — како купци, тако и лидери партија. Ако би Државно тужилаштво би заиста независно од политичког утицаја, тада би било лако проверити ове оптужбе“.

Међутим, по његовом мишљењу, корупција је озбиљан проблем у Украјини.

„Државни апарат се састоји од 19 хиљада чиновника. Уместо да се боре са корупцијом, они сами улазе у њу“, нагласио је он.

У закључку Фиала је изразио увереност да, без обзира на корупцију која влада у Украјини, Запад треба да настави да пружа помоћ Украјини, јер је то „добра инвестиција“.

„Грађани више не морају да беже због жеље за променама. Они су спремни на патњу.

Цене за гас су се повећале неколико пута и по том питању није било говора о протестима.

Осим тога, Украјина ће током многих година зависити од западних кредитора. То је полуга у рукама западних кредитора“, уверен је банкар.

Министар екологије Украјине у јуну је оптужио Јацењука за корупцију и везу са олигарсима.

„На месту министра почео сам борбу са корупцијом и вратио држави 22 нафтна и гасна поља које су украли украјинском народу рођаци Јануковача. Радио сам то упркос ставу Владе која је повезана са свим украјинским клановима и штити њихове интересе“, рекао је Шевченко.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут