Иницијатива да се Русији ограничи право вета у СБ УН

27-08-2015 12:05:21 | | / vostok.rs |


Један број западних земаља и чланица Савета безбедности жели да ограничи Русији право вета у УН, али Москва поручује да тако нешто ни процедурално није могуће учинити.

Министар спољних послова Украјине Павел Климкин најављује да ће на заседању Генералне скупштине УН у септембру, можда, бити покренута расправа о ограничавању права на вето.

„Кијев јако подржава идеју о ограничавању права на вето. Постоји иницијатива којој се придружило више од 40 земаља. Одувек сам био ватрени обожавалац ограничења права на вето, јер не можемо остати у 40-им или 50-им годинама“ – наводи Климкин.

Међутим, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оцјењује да разматрање укидања права на вето, из читавог низа разлога, неће донети резултате.

Он сматра да те идеје немају озбиљну перспективу, јер је право на вето утврђено у Повељи УН без икаквих услова или ограничења и све државе које су ратификовале овај значајан документ међународног права дужне су да га поштују.

У оквиру 69. заседања Генералне скупштине УН одржан је сусрет на високом нивоу о питању права на вето.

Актери су подржали стари предлог Париза о томе да свака земља, стална чланица Савета безбедности, треба добровољно да се суздржи од кориштења права на вето када се ради о спречавању или прекиду насиља.

Стручњаци указују да ограничавање права на вето није реално, јер би земља од које се то тражи и сама требало да гласа за такву одлуку.

Вето Русије на британску иницијативу о Сребреници и дану жалости, који је био неприхватљив за Србију, као и иницијатива о оснивању трибунала за оборени малезијски авион изнад Украјине, изазвао је у Лондону захтеве за ограничавање права вета.