Француска уплатила Русији 900 милиона евра за "мистрале"

27-08-2015 02:40:50 | | / vostok.rs |


Париз је вратио Москви 900 милиона евра као надокнаду за неиспоруку два носача хеликоптера, класе "мистрал", наводи "РИА Новости" позивајући се на извор из Федералне службе за војну и техничку сарадњу.

Русија је, иначе, првобитно Француској уплатила аванс од 800 милиона евра за производњу бродова. Руски званичници су израчунали да Париз треба да врати још 100 милиона евра, као компензацију за обављање истраживања и развој да се хеликоптер "камов К-52" прилагоди за потребе морнарице, као и за изградњу пристаништа за "мистрале" у руској луци Владивосток, рекао је извор, а пише Раша тудеј.

Уговором из 2011. године, вредном 1,2 милијарде евра, предвиђено је да Француска испоручи један носач хеликоптера у 2014. години, а други 2015.

Судбина два "мистрала" већ више од годину дана баца сенку на руско-француске односе, након што је Париз у новембру одлучио да замрзне споразум када је Запад Москви наметнуо санкције због анексије Крима и наводне подршке проруским активистима у Украјини, подсећа Франс прес.

Француски председник Франсоа Оланд је раније ове године указао да услови за испоруку "још нису одговарајући" и наговестио да би Париз могао да преиспита ситуацију само уколико се примирје у источној Украјини буде у потпуности спроводило.

Француски министар одбране Жан Ив ле Беријан упозорио је 1. јануара да ће та земља испоручити два ратна брода "само уколико Русија повуче конкретне потезе ка трајном миру у Украјини".