Николић у званичној посети Казахстану

27-08-2015 02:43:44 | | РТС/ vostok.rs |


Председник Србије Томислав Николић рекао је на почетку дводневне званичне посете Казахстану да ће разговори које ће он и србска делегација имати у тој земљи бити пријатељски, али и веома конкретни у циљу побољшања свеукупне, а посебно економске сарадње.

Томислав Николић је рекао Танјугу да је данас почела званична посета Казахстану са јасном жељом да пријатељство које постоји између два народа и које је чврсто и стабилно, додатно буде учвршћено добрим привредним односима и да се пронађу не само инвеститори за Србију, већ и тржиште у Казахстану за српске произвођаче.

Како је навео, о тој теми ће разговарати са председником Казахстана Нурсултаном
Назарбајевом, владом и члановима парламента и подвукао да се свуда може видети како се Казахстан развија, али и како сви говоре да им је Србија велики пријатељ.

"И наша је велика жеља, и то радимо заједно Влада Србије и ја, да представимо оне фирме које би код нас могле да повуку напред, а још увек нису пронашле свог правог партнера", додао је Николић.

Председник Србије сматра да су Азербејџан, Казахстан, Кина, Руска Федерација државе у којима привредници могу да пронађу мотив, који се зове профит, да би сарађивали са Србијом.

"И то би значило да Србија коначно крене напред, да у Србији свако ко уме производи и да све што произведе можемо да продамо", истакао је Николић.

Томислав Николић је подвукао да ће разговори бити пријатељски, али и веома конкретни.

"Сматрам да је сада већ коначно време да апсолутно конкретно разговарамо са свим својим пријатељима, а они су спремни да нам помогну и да са нама сарађују. Ми помоћ било које друге врсте осим тога да нам се омогући да радимо, ни овде нити било где нећемо тражити", истакао је председник Србије.

Николић је у званичној посети Казахстану, на позив председника те републике, а током посете састаће се и са премијером Каримом Масимовом, председником Доњег дома парламента Кабулом Џакуповом, градоначелником Алматија Баурзаном Бајбеком.

Биће потписана два међународна споразума – Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Казахстан о међународном друмском саобраћају, као и Уговор о избегавању двоструког опорезивања и спречавању пореске евазије у односу на доходак и имовуну.

Током посете биће одржан и Бизнис форум "Србија–Казахстан".