Без Русије је немогуће реализовати пројекат „Егзомарс“

27-08-2015 02:45:28 | | / vostok.rs |


Генерални директор Европске космичке агенције Јохан Дитрих Вернер изјавио је на Међународном авио-космичком салону МАКС 2015 да је без Русије немогуће реализовати програм „Егзомарс“.

„Још од времена СССР-а Русија је једна од водећих космичких сила у свету. Она је до сада сачувала тај статус. На овај начин сарадња између Русије и Европске космичке агенције, као и САД, Јапана, Канаде и других космичких сила има кључан значај — не само за космичке мисије, већ и за глобалну сарадњу у име мира на планети“, рекао је Вернер.

Он је навео да је сада ситуација у потпуности другачија, него што је била пре 50 година.

„Сада постоји много савремених пројеката, на пример Међународна космичка станица, где веома много сарађујемо. Притом заиста имамо поверење једни у друге“, нагласио је он, додавши да је такође потребно да се између руководстава „Роскосмоса“, генералног директора ЕКА и шефа НАСА успостави лични контакт.

„Лични контакти имају велики значај, а ми их имамо. Веома сам срећан због такве сарадње“, рекао је Јохан Дитрих Вернер.

По његовом мишљењу, космос може да помогне у зближавању земаља у тешком времену, а космичка истраживања и развој науке имају веома велики значај за све.

„Зато подржавам наставак заједничког рада на освајању космоса“, рекао је шеф Европске космичке агенције.

Он је додао да се у овој фази заједнички пројекат истраживања Марса — „Егзомарс“ — не своди само на коришћење руских инструмената на палуби космичког брода. За успех програма потребно је учешће свих земаља.

„Русија је дала носач ракета и потребне инструменте, а Европа сам космички апарат. На тај начин, пројекат подразумева заједнички рад на истом нивоу“, казао је Вернер.

„Програм ’Егзомарс‘ се не може реализовати без учешћа Русије или Европе. Сарадња је свима потребна“, закључио је Вернер.