Америчка банка предвиђа пад кинеског тржишта до 35 одсто

29-08-2015 10:49:48 | | / vostok.rs |


Према прогнозама инвестиционе банке, пад кинеске берзе ће се наставити за два-три месеца, када Пекинг прекине са интервенцијама.

Раст кинеске берзе биће краткотрајан, јер државне инвестиције у ову сферу су сувише скупе, да би могле дуго да трају, сматрају експерти Банке Америка.

Берзански аналитичар инвестиционе банке Дејвид Куи сматра да кинески индекс „Шангај композит“ треба да падне за још 35 одсто, па да акције кинеских компанија постану привлачне за инвеститоре.

Према његовим речима, садашња вредност акција кинеских компанија је превише висока узимају у обзир наставак слабљења кинеске економије.

„Чим људи схвате да се влада повлачи из директних интервенција на берзи, многи инвеститори ће почети поново да продају акције“, сматра Куи.

Он сматра да ће кинеско Одељење за финансијску контролу, које добија средства преко кредита од Народне банке Кине и које обезбеђује ликвидност тржишта, вероватно престати директно да купује акције на берзи у наредних месец-два.

Кинески индекс „Шангај композит“ расте други дан заредом — 4,8 одсто. Јуче је тај показатељ скочио до 5,3 одсто, а према подацима извора агенције „Блумберг“, раст берзе је у директној вези са поновном интервенцијом државе.