Николић: Нећемо кварити односе ни са ким због ЕУ

30-08-2015 08:23:59 | | / vostok.rs |


Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је Србији место у ЕУ и да ће ЕУ то схватити пре или касније, али да наша земља зарад уласка у Унију неће кварити односе ни са ким, нити признати независност КиМ.

„Испунили смо много више услова него неке чланице ЕУ и то ће ЕУ да схвати пре или касније. Не мислимо да кваримо односе са целим светом ни по коју цену, и не желимо да признамо независност КиМ ни по коју цену, па макар то значило да никад нећемо бити у Светској трговинској организацији (СТО), па ни у ЕУ“, казао је Николић за казахстанску телевизију „Хабар“.

Према његовим речима, „да смо се определили против неких држава, вероватно бисмо лакше ушли у ЕУ, али ми једноставно нисмо ни против кога — желимо да сарађујемо са целим светом“.

„Ми и тај проблем са ЕУ имамо зато што смо неутрални према целом свету“, истакао је Николић.



Он је оценио да је Србија, после великог застоја у међународним односима, „свуда негде на пола пута“.

„Србија је посматрач и у Покрету несврстаних и СТО, Србија је кандидат за чланство у ЕУ… Напустила је Покрет несврстаних, па је сада стигла до посматрача, жели да уђе у ЕУ, стигла је до кандидатуре и преговора око чланства, у СТО је посматрач…“, приметио је Николић.

Он је закључио да у „тим великим организацијама, посебно у западној хемисфери, никада не можете знати када ћете нешто постићи, када ћете негде стићи и када ће вас примити, јер то зависи од много фактора“.

Председник Николић борави од 27. августа у званичној тродневној посети Казахстану, на позив председника те републике Нурсултана Назарбајева.

Данас се састао са председником Доњег дома парламента Кабулом Џакуповим.

Николић је оценио да су две земље сада направиле историјски корак у билатералној сарадњи, али да, нажалост, капацитет добрих односа не прати обим економске сарадње, саопштено је из Кабинета председника Републике.

Џакупов се сложио са србским председником по питању обима сарадње и додао да је Казахстан спреман за интензивирање у тој области.

Николић је истакао да Србија има одличну позицију и повољне услове за инвеститоре и додао да је наша држава успела да успостави систем усклађен са европским стандардима за веома кратко време. Такође је нагласио важност интензивирања сарадње двају парламената и међусобних посета.

Он је честитао председнику Џакупову јубиларну двадесетогодишњицу Устава Републике Казахстан.

Председник Доњег дома Парламента Републике Казахстан Кабул Џакупов истакао је да је Србија значајан и перспективан партнер Казахстана у Европи, а томе је, додао је, допринео сусрет двојице председника, као и потписани билатерални споразуми.

Џакупов је нагласио да је у току оснивање групе пријатељстава, што је наш парламент већ учинио.