Путинова подршка Сисију сјајан пример реалполитике

31-08-2015 09:40:41 | | / vostok.rs |


Египатски премијер Абдел Фатах ел Сиси је у недавној посети Москви говорио о незаобилазној улози Русије на Блиском истоку, пише лист „Ејжа тајмс“.

Председник Владимир Путин је направио мудру одлуку да подржи Сисија када је овај дошао на власт у јулу 2013. године, када је већина земаља урадила супротно из страха да би то могло да успори демократски преображај Египта и Блиског истока у целини, написао је М. К. Бадракумар, бивши амбасадор Индије у Узбекистану и Турској.

„Путин је одиграо сјајно и хладнокрвно. Био је то изузетан пример реалполитике, без претензије да се бави неким вишим принципима, осим искључиво интересима Русије, који ће увек бити лајтмотив њене спољне политике“, примећује Бадракумар.

Резултат је био готово тренутачан. Четири месеца након што је изабран за председника Сиси је са Русијом постигао прелиминарни споразум о куповини оружја, вредан 3,5 милијарди долара. Тај потез је одмах протумачен као окретање леђа САД.

„Сада кад је Абдел Фатах ел Сиси учврстио власт и када је међународна заједница прихватила његову изборну победу као легитимну, САД се труде да поправе односе са египатским лидером. Али Сиси не заборавља Путинову подршку, што није пропустио да помене на конференцији за штампу у Кремљу“, пише индијски амбасадор.

Египат убрзано постаје руски партнер број један на читавом Блиском истоку, сматра Бадракумар.

„За Русију ова стратешка одлука има смисла. Египат је најбројнија арапска нација и увек је играо важну улогу у геополитици региона“, закључује амбасадор.

Египатски председник се састао са Путином 25. августа у оквиру дводневне радне посете Москви. На дневном реду је била ситуација на Блиском истоку, као и економска сарадња две земље.