ИД „обара“ долар сопственом валутом

31-08-2015 01:44:00 | | / vostok.rs |


Терористичка група Исламска држава која је преузела контролу над деловима Сирије и Ирака објавила је рат „хегемонији долара и америчким Федералним резервама“ које намерава да уништи ковањем сопственог златног и сребрног новца, пише лист „Коммерсант“.

Терористи су на интернету објавили снимак на енглеском језику са арапским преводом који је касније уклоњен, а у којем су саопштили да су „свет поробиле америчке Федералне резерве којима управљају Jевреји“, док се капиталистички финансијски систем поробљавања хрпом хартија које зову доларима.

Исламска држава тврди да је долар прецењен у свету јер Америка балансира на граници краха све већим увећавањем буџетског дефицита.

Исламска држава намерава да се бори против тога не само оружјем, већ и пуштањем у оптицај сопствене валуте засноване на златном стандарду: златним динарима, сребреним дирхемима и бакарним филсовима, на којима се, у складу са шеријатом, не налазе ликови живих бића. У чланку пише да се на једној монети налази карта света на којој „од Константинопоља, преко Рима, до Америка треба да се простире власт пророка Мухамеда“.

Подсетимо да је у последње време шверц историјским предметима, које су терористи запленили у градовима и музејима Ирака и Сирије, укључујући и Палмиру, постао један од кључних начина финансирања Исламске државе. Према оценама израелског издања листа „Форбс“, у новембру прошле године укупан буџет Исламске државе износио је 2 милијарде долара.