Демонстранти нападају украјински парламент

31-08-2015 12:57:27 | | / vostok.rs |


Демонстранти испред зграде Врховне раде Украјине покушавају да уђу у зграду Парламента након доношења, у првом читању, нацрта закона о децентрализацији.

Демонстранти су се сударили са сарадницима специјалних снага. Дошло је до туче и био је бачен сузавац.

Демонстранти ударају полицију палицама. Улаз је покривен црним димом.

Врховна рада Украјине, без обзира на митинг испред парламента и блокаду председништва, донела је у првом читању измене и допуне Устава у делу о децентрализацији.

Измене и допуне које је предложио председник Петро Порошенко подржало је 265 посланика, док је 87 посланика гласало против.

Усвајање нацрта је одржано без обзира на велике протесте активиста и једног броја посланика.

Више од хиљаду противника доношења узмена у Уставу Украјине данас је из различитих региона блокирало саобраћај испред Раде и почели окупљање испред зграде парламента. Присталице радикалне партије „Самопомоћ“, „Слободе“, „Укропа“ и „Радикалне платформе“ окупили су се на митингу, тражећи одлагање за данас планиране седнице Раде о изменама Устава.

Осим тога, посланици „Радикалне партије“ дуго пре почетка ванредне седнице блокирали су председништво Раде како не би дозволили да се донесу измене и допуне Основног закона у првом читању.

Према Минском споразуму, који је усвојен у фебруару 2015. године, председник Порошенко је пристао да гарантује специјални статус за самопроглашене Доњецку и Луганску народну републику.