Меркел: Немачка је јака, успеће

01-09-2015 09:33:15 | | / vostok.rs |


Немачка канцеларка Ангела Меркел је на традиционалној летњој конференцији за штампу, најавила доношење пакета мера о регулисању питања избеглица за 24. септембар и нагласила да се људско достојанство избеглица у Немачкој поштује.

Она је појаснила да ће пакет обухватити прописе који ће убрзати процес азилантског поступка, створити више прихватних центара и јасно дефинисати питање ко има, а ко нема перспективу останка.

„Људи морају брзо да се врате у своје земље порекла“, рекла је Меркелова.

Уколико се Европа не сложи око праведне расподеле избеглица онда ће Шенген зона бити доведена у питање, упозорила је канцеларка.

Када је реч о онима који немају шансу да остану у Немачкој, ту се, како медији ових дана пишу, пре свих ради о избеглицама са Балкана.

„Европа се, као целина, мора покренути“, рекла је она и заложила се за фер однос према избеглицама и фер расподелу пара.

Један важан услов је интеграција избеглица која функционише, као и дугорочна перспектива за становање, рекла је она, додајући да у Немачкој постоји перманентна координација савезне државе са покрајинама по питању избеглица.

„Свет види Немачки као земљу наде и шанси“, рекла је Меркелова и истакла да је немачка темељитост одлична, али да се сада тражи и немачка флексибилност.

„Ми водимо рачуна о људском достојанству сваког појединца. Нема толеранције према онима који доводе у питање достојанство других“, рекла је Меркелова и истакла да оно што се сада у Европи догађа није природна катастрофа, али да се дешавају многе катастрофе.

Има ужаса, које човек не може да схвати, као на пример 71 мртву избеглицу, рекла је канцеларка, мислећи на људе који су пре пар дана пронађени мртви у једном камиону хладњачи у Аустрији.

Немачки медији оцењују да је Меркелова на конференцији деловала одморно, сконцентрисано и — помало амерички.

„Немачка је јака земља. Немачка ће успети“, рекла је Меркелова.

Она је истакла да у Немачкој осим десног, постоји и леви екстремизам.

„Нема толеранције“, одговорила је она, поводом недавних демонстрација десничара против избеглица у граду Хајденау, који се налази поред Дрездена, где је повређен најмање 31 полицајац, а она сама била дочекана звиждуцима.

Када је реч о Грчкој, Меркелова је изнела своје уверење да ће Атина извршавати своје обавезе.