ДНР и ЛНР спроводе референдум о припајању Русији?

02-09-2015 11:11:30 | | / vostok.rs |


У републикама Доњецка и Луганска, након локалних избора, планираних за 18. октобар, односно 1. новембра, могао би да буде организован референдум о припајању Русији, пише руски портал „Газета“, позивајући се на два извора блиска Кремљу.

Шеф Луганске Народне Републике Игор Плотницки јуче је отворено изјавио да „ако буде било потребно, ми ћемо га (референдум) спровести“.

„Како можемо бити против бабе којој је (Јацењук) украо пензију, деце из Првомајска која се буде од бомбардовања? Чини ми се да га (референдум) људи подржавају. Ако буде било потребно, спровешћемо га“, рекао је Плотницки.

У исто време, председник Народног савета Доњецке Народне Републике Андреј Пургин изјавио је за „Интерфакс“: „Говорити о неким роковима и параметрима спровођења таквог типа догађаја је превремено. Такве изјаве данас носе више спекулативни карактер. У идеалном случају, наравно, од таквих спекулација се треба уздржавати, јер је тема веома озбиљна“.

У Кремљу не коментаришу намеру ЛНР и ДНР да спроведу референдум о припајању Русији.

„Не могу тачно да одговорим. Не знам о којим се тачно изворима ради. Требало би да се провери веродостојност те информације“, рекао је Дмитриј Песков.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут