Француска тражи реорганизацију Европе

02-09-2015 12:09:01 | | / vostok.rs |


Влада Француске повећава притисак на Немачку у покушају да реорганизују у еврозону, али немачка канцеларка Ангела Меркел не показује много ентузијазма према овом „пројекту“, јавио је ДВН.

Француски министар економије Емануел Макрон залаже се за комплетну „реорганизацију“ Европе.

Грчка дужничка криза показала је да је монетарна унија у садашњем облику осуђена на пропаст, изјавио је Макрон у интервјуу са „Зидојче цајтунг“, додајући да „статус кво води самоуништењу“.

Након „грчке катастрофе“, француски председник Франсоа Оланд је изјавио да су еврозони потребни механизми прерасподеле, док је француски премијер Мануел Валс најавио да би ускоро могли да буду представљени конкретни предлози о овом питању.

„Монетарна унија без буџетске регулативе — то је немогуће! Потребна је јака помоћ“, рекао је Макрон додајући да у Бриселу треба успоставити нову функцију — „еврокомесара“, који ће координисати економске, финансијске и социјалне политике земаља еврозоне.

Коментаришући Макронов предлог, Меркелова је иницирала оживљавање монетарне уније. Њен однос према буџетској регулацији је, међутим, веома скептичан.

„У оквиру Европске уније, већ имамо одређене финансијске прописе између оних који нешто дају и оних који примају“, рекла је немачка канцеларка, не нудећи узвратни убедљив предлог за реорганизацију.