Споразум из Брисела повећава цену „Телекома“?

02-09-2015 12:18:17 | | / vostok.rs |


Министар трговине, туризма и телекомуникација Владе Србије Расим Љајић сматра да ће споразум о телекомуникацијама утицати и на цену „Телекома Србије“. Љајић је у Женеви разговарао са генералним секретаром Међународне уније за телекомуникације о примени споразума постигнутог између Београда и Приштине.

Љајић је рекао да је у Женеви разговарано о томе да се споразум који је потписан у Бриселу примени и поштује на терену.

„Прецизирали смо само да је за добијање троцифреног међународног кода потребна сагласност Србије“, рекао је Љајић за Радио-телевизију Србије.

Истакао је да су све три стране у споразуму важне за његову имплементацију, а то су Међународна унија за телекомуникације, Србија и Аустрија, као страна која ће поднети захтев у име Косова, односно у овом случају Европске уније.

Аустрија још није поднела захтев, истакао је Љајић, и додао да је рок за подношење захтева 15. новембар.

Напомиње и да је споразумом дефинисано да, када троцифрени код 383 буде објављен у билтену Међународне уније за телекомуникације, Косово буде означено звездицом и да у фусноти пише да се тиме не прејудицира коначни статус.

Ћерка фирма „Телекома Србије“ која ће, према споразуму, пословати на Косову требало је да буде регистрована у понедељак. Међутим, застој је настао у косовској агенцији за привредне регистре.

„Рекли су нам да је радник који се тиме бави на годишњем одмору и да сачекамо два-три дана. Па хајде да сачекамо“, рекао је Љајић не желећи да коментарише да ли је реч о опструкцији.

„Телеком Србија“, односно ћерка фирма која ће бити регистрована, добиће пуну лиценцу за фиксну и привремену лиценцу за мобилну телефонију. Наиме, према међународним прописима, да би се добила стална лиценца, неопходно је учешће на тендеру.

Добијање привремене лиценце значајно је и у процесу приватизације „Телекома“.

„Уколико ’Телеком‘ буде продат, компанија која га купи моћи ће да учествује на тендеру за сталну лиценцу 2017. године. Уколико не буде продат, привремена лиценца се аутоматски продужава“, објаснио је Љајић и напоменуо да ће то допринети повећању цене српске компаније.

За приватизацију „Телекома Србија“ заинтересовано је осам компанија и инвестиционих фондова, али у новембру ће се знати које фирме су заиста и спремне да учествују у процесу приватизације.

Љајић објашњава да је у току процес откупа документације, што траје седам дана, а почетком новембра биће отворене обавезујуће понуде.