Нове санкције САД руским компанијама

02-09-2015 12:23:50 | | / vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе уводе нове санкције против низа компанија из Русије, због наводног нарушавања закона о неширењу нуклеарног оружја у вези са Ираном, Северном Корејом и Сиријом.

На „црној листи“ нашли су се тулски Конструкторски биро за израду мерних инструмената, корпорација „МиГ“, „Рособороноекспорт“, компанија „Катод“ и друга предузећа.

Документ који званично треба да буде објављен у среду, већ је доступан на сајту Федералног регистра. За документ је одговоран Стејт департмент САД, а позива се на закон о неширењу нуклеарног оружја, којим су предвиђене казне за иностране компаније и приватна лица, који врше испоруке Ирану, Сирији и Северној Кореји, и који набављају робу и технологије и пружају услуге које потпадају под вишеструке контролне спискове.

Нове санкције односне се и на компаније из Кине, Ирана, Судана, Сирије, Турске и Уједињених Арапских Емирата.

Како пише у документу, „у складу са законом, ниједна владина установа САД не може да закључује уговоре са означеним компанијама ради испоруке било какве робе, технологије или услуге“. Изузеци могу бити начињени једино „уз одобрење државног секретара САД“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут