Николић са председником Владе Кине

03-09-2015 07:47:02 | | / vostok.rs |


Председник Србије Томислав Николић састао се са председником Владе Кине Ли Кећијангом и том приликом оценио да су билатерални односи две земље изванредни и да је сад прави тренутак да достигну нову фазу, посебно у економији.

„Сада је право време да ти односи, посебно у области економије, достигну нову фазу у којој ћемо заједно улагати у изградњу фабрика. Те фабрике ће извозити на трећа тржишта производе направљене у Србији. Мени је најважнији циљ да запослим Србију, а ваша помоћ је у остварењу тог циља драгоцена“, нагласио је Николић.

Ли је прихватио Николићев предлог да се пређе на нову фазу економских односа и да кинеске компаније почну да улажу у производњу у Србији, што ће донети нова радна места.

Николић је предложио кинеском премијеру да се још једном размотре услови финансирања пруге Београд–Будимпешта и указао на важност изградње пловног пута Морава–Вардар.

„То је пројекат који ће дати снажан импулс унапређењу не само србско-кинеских односа, већ и односа Европе и Кине и у складу је са пројекцијом ’Новог пута свиле‘ председника Си Ђинпинга“, рекао је Николић, истакавши вишеструке предности тог пловног пута.

Председник Србије се захвалио премијеру Кине на изузетном гостопримству и изразио осећање поноса што два победничка народа заједно прослављају седамдесет година победе над фашизмом.

Николић је такође истакао посвећеност Србије евроинтеграцијама, нагласивши да је Србија потпуно спремна за пуноправно чланство у Европској унији.

Међутим, уколико се на том путу као услов појави признавање Косова и Метохије, то ће бити непремостива препрека, нагласио је председник Србије.

Он се захвалио премијеру Кине на принципијелној подршци територијалном интегритету Србије и постизању договора путем дијалога.

„Србија је суочена са иницијативом приштинске администрације да поднесе захтев Унеску да се србска културна баштина на Косову прогласи косовском. Подсећам вас да је велики број манастира на Косову и Метохији уништен током албанског погрома 2004. године. Уколико та иницијатива буде прихваћена, србска културна баштина стара између шест и девет векова биће потпуно уништена“, нагласио је председник Србије.

Председник Владе Кине се захвалио председнику Србије на великом доприносу у унапређењу билатералних односа и прихватио његову идеју да економски односи две земље уђу у нову фазу.

„Ми ћемо подстаћи кинеске компаније да улажу у производњу у Србији и спремни смо да подржимо све пројекте које предложи србска страна. Ми желимо активно да учествујемо у обнови Србије“, нагласио је Ли Кећијанг.

Он је поновио да је кинеска страна спремна да подржи и нове пројекте и компаније које би у њима учествовале.

Ли је изразио спремност да кинеска страна поново размотри услове финансирања пруге Београд-Будимпешта на основу иницијативе председника Србије.

Што се тиче питања Косова и Метохије, Кина подржава постизање договора кроз компромис који је у обостраном интересу.

„Ми разумемо напоре Србије да очува своју територију, свој народ и културну баштину и зато смо спремни на дијалог по том питању. Нама је веома важна стабилност у региону и поштујемо вашу жељу да будете пуноправан члан Европске уније. Ми желимо да заједно имамо конструктивну улогу у очувању светског мира“, нагласио је Ли.

Николић и Ли разговарали су и о предузећима „ФАП Прибој“, „Застава Крагујевац“, „РД центар“, „ЗТЕ“ у Београду, „Хуавеи“ (кинеској паметној кући) у Крагујевцу и индустријском комплексу за прераду пољопривредних производа у Шумадији, као првом од десет таквих истоветних пројеката који треба да буду реализовани у Србији.

Николић борави у вишедневној посети Кини током које се састао и са председником те земље Си Ђинпингом, посетио је покрајину Шанси, а сутра ће присуствовати војној паради у Пекингу поводом 70. годишњице од победе над фашизмом, наведено је у саопштењу прес-службе председника Србије.