Развој Далеког истока приоритет за Русију

03-09-2015 08:09:06 | | / vostok.rs |


Русија ће током првог дана Источног економског форума, који сутра почиње у Владивостоку, приказати нове инструменте за развој Далеког истока.

На Форуму, који има за циљ ширење сарадње у Пацифичком појасу, учествоваће око четири хиљаде привредника из 24 земље.

Русија сматра да је развој Далеког истока приоритетни задатак.

Богат природним ресурсима, Далекоисточни округ Руске Федерације, чија површина чини око 36 одсто територије земље, односно 6,2 милиона километара квадратних, по мишљењу аналитичара, могао би да подстакне економски раст не само Русије већ и других земаља Азијско-тихоокеанске регије.

Руска влада већ чини одређене кораке како би се повећала привлачност Далеког истока за нове инвестиције.

Учесницима Источног економског форума ће бити понуђени ексклузивни услови за вођење бизниса на такозваним „територијама убрзаног развоја“.

На Далеком истоку је формирано девет оваквих територија, на којима ће потенцијални инвеститори из било које земље добити значајне пореске повластице. Штавише, држава Русија сноси све трошкове за изградњу индустријске инфраструктуре.

Пет од девет тих територија налази се у Приморском крају, чији је административни центар град Владивосток.

Гувернер Приморског краја Владимир Миклушевски за Спутњик каже да се ради о разноврсним сферама бизниса — од логистике до пољопривредне производње.

Према његовим речима, у привреду Приморског краја најпре инвестира Јапан, затим Немачка и Јужна Кореја, иза којих следи Кина.

„По неким проценама, стварање територија убрзаног развоја, као и слободне луке Владивосток, учиниће производњу у Приморју конкурентнијом од кинеске. Надамо се да ће наше кинеске партнере заинтересовати нове могућности за бизнис које ћемо приказати на Форуму“, закључио је он.