Далеки исток Русије — нада економског развоја

03-09-2015 11:44:20 | | / vostok.rs |


Током првог дана Источног економског форума, који данас почиње у Владивостоку, Русија ће приказати нове инструменте за развој руског Далеког истока.

На Форуму, чији је циљ ширење сарадње у Пацифичком појасу, учествоваће око 4.000 привредника из 24 земље. Русија сматра да је развој Далеког истока приоритетни задатак. Богат природним ресурсима, Далекоисточни округ Руске Федерације, чија површина чини око 36 одсто територије (6.200 квадратних километара), по мишљењу аналитичара, могао би да подстакне економски раст не само Русије, већ и других земаља Азијско-тихоокеанске регије. Руска власти већ чине одређене кораке како би се повећала привлачност Далеког истока за нове инвестиције.

Учесницима Источног економског форума ће бити понуђени ексклузивни услови за вођење бизниса на такозваним „територијама убрзаног развоја“. На Далеком истоку формирано је девет оваквих „територија“ на којима ће потенцијалне инвеститори из било које земље добити значајне пореске повластице. Штавише, Русија сноси све трошкове изградње индустријске инфраструктуре.

Пет од девет територија убрзаног развоја налази се у Приморском крају, чији је административни центар град Владивосток. Гувернер Приморског краја Владимир Миклушевски за Спутњик каже да је реч о разноврсним сферама бизниса — од логистике до пољопривредне производње.

„У привреду Приморског краја прво инвестира Јапан, на другом месту је Немачка, а следе Јужна Кореја и Кина. По неким проценама, стварањем територија убрзаног развоја, као и слободне луке, Владивосток ће производњу у Приморју учинити конкурентнијом од кинеске“, навео је саговорник Спутњика.

Миклушевски додаје да се нада да ће кинески партнери бити заинтересовани за нове могућности развоја бизниса, које ће бити приказане на Форуму. На овом скупу биће представљено више од 200 инвестиционих пројеката, укупне вредности око 500 милијарди рубаља (више од 6,5 милијарди евра).