БЕЛОРУСКА СПИСАТЕЉИЦА СВЕТЛАНА АЛЕКСИЈЕВИЧ МЕЂУ ФАВОРИТИМА КЛАДИНОНИЧАРА ЗА НОБЕЛА

09-10-2013 02:05:19 | | / mojenovosti.com |

По верзији кладиноничарске компанаије Ladbrokes белоруска списатељица и новинарка Светлана Алескијевич која после 2000. г, живи у иностранству са коефицинтом 6:1 ушла је у најужи избор за Нобелову награду за књижевност као трећи фаворит.

На првом месту је и даље јапански писац Харуки Мураками са шансама 5:2, друга је „вечити кандидат „ Канађанка Елис Мунро. Нагло су порасле шансе и норвешког драмског писца Јуна Фосе -9:1.

Светлани Алексијевич ( 65 ) књижевну славу је донела њена дебитантска књига „Рат ( Война) нема женско лице“ која је неколико година чекала у фијоци док није почела перестројка, објвљена 1983.

Године 1985. излазе јој из штампе „Последњи сведоци „ о Великом отаџбинском рату из дечје визуре, а онда следе романи „ Дечаци од цинка „ орату у Афганистану; зборник исповести самоубица „Зачарани смрћу „; затим „Чернобилска молитва „ о катастрофи АЕЦ у Ченробилу.

Њена последња књига „Време секонд-хенда“ којом је завршила серију „Гласови утопије „ изашла је у августу ове године на шведском језику , што је вероватно и послужило као повод за номинацију њене ауторке за Нобела.

После публиковања овог романа у преводу на шведски, књижевни критичари у Стокхолму су својим освртима јендогласно узвикнули:“Ево правог фаворита за овогодишег Нобела !“, а њима су се придржили и књижевни познаваоци из других земаља.

Медији су ,позивајући се на шведски ПЕН центар саопштили да се „белоруска новинарка и списатељица кандидује за Нобелову награду још од 2002. године.“