Патологија и подмуклост НАТО пакта

03-09-2015 11:17:10 | | / vostok.rs |


НАТО трупе у последње време су веома активне у земљама Балтика, Украјини и Пољској. Изводе се маневри свих родова војске, допремају се техника и авиони, а уз то све, дају се веома бучне изјаве на рачун Русије, како она тобоже гомила снаге, теида је Русија највећа претња по безбедност, по њиховим речима планете. Овакве, како их су у Русији окарактерисали, патолошке изјаве НАТО званичника не дају ни мало оптимизма, а још мање, нажалост, у томе има добронамерности ове војне алијансе.

Војно политички аналитичар, пуковник Гостимир Поповић сматра да Вашингтон и Брисел играју веома опасну игру по све народе у окружењу јер стварају конфронтацију између Русијеи НАТО-а преко леђа других народа, односно Русије, као медијски створеног непријатеља.

Шта НАТО покушава да докаже или уради испољавањем силе и звецкањем оружја?

- Када говоримо о активностима НАТО снага, све њихове активности, показивање снаге, средстава и знања је усмерено према Русији и против Русије. Русија то наравно схвата и понаша се тако што развија свој одбрамбени систем онако како треба, без икаквих претњи било коме. Последња прича о размештању 40.000 НАТО војника на границе према Русији, дакле са западног дела Русије, почевиши од Балтика па до Украјине, говори да је НАТО спреман да се бори против Русије до последњег Пољака, Литванаца или Украјинца. На тај начин НАТО једноставно показује да он жели да направи неред у тим регионима. Тих 40.000 НАТО војника не представља неку снагу и то је отприлике еквивалент једне и по руске дивизије, а то је део једне армије, да некажемо фронта. Према томе, они не представљају војну снагу, али представљају да се те земље, где се распоређују НАТО војници, окрећу против Русије. Самим тим тај народ се окреће против Русије.

Могло би се рећи да је НАТО у свом плану окретања других народа против Русије донекле и успио?

- Заиста не могу да схватим да Украјинци, Пољаци, Летонци, Литванци не кажу више: „Еј, доста је више са нашим рукама да се бијете са Русима. Ако вам се бије Американци, туците се са њима сами.“ Наравно, ови неће. Дакле, читав тај размештај снага иде ка томе да се ови народи увуку у одређени сукоб са Русијом. Међутим, Русија и даље веома добро ради. Са друге стране, постоје неке чланице НАТО-а које би са великим уживањем давале своје снаге, али то су све минорне снаге и то су снаге које немају неки респектабилан карактер, али у условима врло снажне медијске пропаганде они добијају неко место које не заслужују.

Дакле, ово размештање снага је једноставно усмерено против Русије, али не снагама НАТО, него једноставно туђим рукама вадити вруће кестење из ватре, а то значи пољским, литванским, летонским итд. Дакле, то је некоректан однос НАТО-а према својим људима и најкраће речено, коришћење одређених народа за нешто што ће се касније испоставити као врло опасно по те народе. То је основни циљ планера из Вашингтона и Брисела. Далеко би било боље да Украјинци, Пољаци и балтичке републике свхвате да их НАТО користи као топовско месо.


КАТЕГОРИЈЕ