Освајање Арктика се наставља, али успорено

04-09-2015 09:59:39 | | / vostok.rs |


Темпо освајања налазишта на Арктику успорен је услед забране испоручивања опреме и пружања услуга у истраживању дубоких вода и добијању нафте, изјавио је министар природних ресурса и екологије Русије Сергеј Донској.

Руске компаније настављају да освајају налазишта на Арктику, али не оним темпом којим је планирано, рекао је Донској новинарима на Источном економском форуму у Владивостоку.

Земље Запада су, у оквиру санкција против Русије, забраниле испоручивање опреме и пружање услуга за подводно истраживање и добијање нафте, због чега су ограничене могућности учешћа иностраних компанија у пројектима за освајање руског арктичког континента.

„Радови иду, мада, можда не оним темпом који смо планирали и очекивали. У вези са тим ради се на изради нових механизама за привлачење инвестиција“, рекао је Донској одговарајући на питање да ли је могуће говорити о прекиду освајања налазишта на Арктику услед западних санкција.

Према процени Министарства природе, залихе угља који је до сада извучен на Арктику су око 260 милијарди тона сировог енергента, што представља више од половине укупних резерви угља у Русији. Уз то, на арктичком континенту није истражено више од 90 одсто територије (на копну око 53 одсто).