Захарова: Исламска држава има приступ документацији за производњу хемијског оружја

04-09-2015 09:04:07 | | / vostok.rs |


Постоје докази о томе да организација Исламска држава има приступ документацији за производњу хемијског оружја, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„О томе, пре свега, сведоче подаци о приступу Исламске државе научно-техничкој документацији о производњи оружја, освајању хемијских предузећа и привлачењу иностраних стручњака за синтетисање бојних отрова“, рекла је Захарова на брифингу у четвртак.

Према њеним речима, „јавља се веома озбиљна опасност од ширења географије терористичких активности те врсте изван границе Сирије и Ирака, а у најгорем сценарију и ван граница блискоисточног региона“. Захарова је навела да „заоштравање те теме и то што недржавни субјекти, пре свега терористичке организације, долазе до забрањеног војно-хемијског потенцијала не само што је крајње опасно, него може да изазове даљу дестабилизацију у целом региону Блиског истока“.

„Због тога сматрамо да је неопходно да Савет безбедности УН одреагује како доликује на те претње. УН и Организација за забрану хемијског оружја (ОЗХО) не могу више да се држе по страни када је реч о проблемима међународне терористичке делатности уз коришћење хемијског оружја“, упозорила је Захарова.

Русија ће, према њеним речима, наставити да пружа Сирији неопходну подршку у борби против тероризма.

„Желим још једном да нагласим: ми смо пружали, пружамо и пружаћемо помоћ Сирији као држави-чланици Уједињених нација у борби против терористичке претње. Радимо то у пуном складу с међународним правом“, рекла је Захарова.