Мадуро има неке добре идеје за стабилизацију тржишта нафте

04-09-2015 01:12:35 | | / vostok.rs |


Председник Венецуеле Николас Мадуро допутовао је у Кину на преговоре са руским лидером Владимиром Путином који се од јуче налази у радној посети Пекингу. Шефови двеју држава разговарали су о ниском ценама нафте и разменили мишљења о њиховој стабилизацији.

На састанку у Пекингу Мадуро је рекао Путину да венецуеланске власти „имају неке добре идеје“ које се тичу области нафтне политике, саопштио је Ројтерс. „Осим питања наших билатералних односа можемо разговарати о проблемима на светском тржишту, борби за мир у целини и наравно, можемо разговарати о важном питању, као што је нафта“, објаснио је председник Венецуеле.

Путин је са своје стране подсетио на значајно смањење трговинског промета између две земље у 2014. години које је заменио пораст од 25 одсто ове године, саопштила је прес-служба администрације председника.

„Потребно је анализирати зашто се то дешава, шта треба да се уради како би дошло до ритмичког напретка“, изјавио је председник Русије.

Путин и Мадуро су стигли у Кину на свечаност посвећену 70. годишњици краја Другог светског рата. Лидери су разговарали о заједничким корацима двеју земаља по питању цена нафте, пре свега у контексту сарадње Русије и ОПЕК-а, рекао је помоћник председника Русије Јуриј Ушаков.

Венецуела се пре неки дан обратила осталим чланицама Организације земаља-извозника нафте (ОПЕК-а) са предлогом да се одржи ванредна седница уз учешће Русије, како би се израдила стратегија за подржавање цена на нафтном тржишту, саопштио „Волстрит џурнал“, позивајући се на изворе.

„Венецуела је веома забринута. Ако се не предузму одређени кораци, цена на нафту ће наставити да пада. И они исто схватају да је утицај ОПЕК-а ограничен и да је потребна сарадња са произвођачима који не улазе у организацију, пре свега са Русијом“, појаснио је један од сарадника листа. Између осталог, према подацима листа, Венецула је о томе разговарала о томе са Катаром.