Русија блокирана у истрази о рушењу малезијског „боинга“

04-09-2015 11:14:21 | | / vostok.rs |


Русија је предлагала да се организује максимално транспарентна међународна истрага о рушењу авиона са лета МХ17 изнад Украјине прошле године, али су ти предлози блокирани, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Марија Захарова.

„Предлози Русије да се организује међународна истрага која би била максимално транспарентна и која би за ту сврху максимално користила Савет безбедности Уједињених нација били су блокирани“, рекла је Захарова на брифингу у Москви.

Иницијатива Запада да се формира међународни трибунал за истрагу о рушењу малезијског авиона у Донбасу преурањена је и контрапродуктивна, сматра Захарова. Према њеном мишљењу, пракса показује да делатност међународних трибунала не само што је неефикасна и скупа него је и „крајње исполитизована и, у складу с тим, необјективна“.

„Не треба говорити да је било који судски процес који се остварује на основу несавесно спроведене истраге осуђен на пропаст. Уверени смо да у овом моменту не треба журити да се на било који начин и по било какву цену оснива трибунал за МХ17, него да се уместо тога спроведе квалитетна истрага о рушењу ’боинга‘“, додала је она.

Захарова је такође рекла да је руским стручњацима онемогућен пуни приступ истрази о рушењу авиона, коју води међународни тим на челу с Холандијом. Према њеним речима, „украјинска страна међународној заједници није доставила записе разговора војних авио-диспечера (који су водили лет авиона на дан рушења), без обзира на бројна обраћања и јавне изјаве руских званичника о тој теми“. Захарова је нагласила да западни медији не престају с масовним информативним нападима на Русију, коју непрестано окривљују за умешаност у трагедију авиона. Русија то тумачи као притисак на истрагу, навела је Захарова.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут