Ирски амбсадор: Најгоре време за спор Запада и Русије

04-09-2015 11:21:39 | | / vostok.rs |


Политика западних лидера у вези с украјинским питањем „није само лицемерна, него и неефикасна“. Настојећи да подрже нове украјинске власти, Запад је заузео отворено антируску позицију, што се негативно одражава на европске земље, сматра бивши амбасадор Ирске у Саудијској Арабији Нил Холохан.

Актуелна геополитичка ситуација је сувише неповољна да би Запад изазивао конфликт сa Русијом због Украјине, јер постоје глобални проблеми које земље треба да решавају заједно, пише Холохан у чланку за лист „Ајриш тајмс“.

Целом свету, укључујући Русију и западне земље, прети раст утицаја џихадистичког ислама. Поред тога, могући распад Сирије и других земаља Блиског истока такође представља суштинску претњу којој Руска Федерација и Запад треба да се супротстављају заједно. Ипак, дијалог двеју страна не успева, у Савету безбедности Уједињених нација „влада безизлазна ситуација“. Поред тога, све већу штету земљама наносе међусобне економске санкције Запада и Русије, наводи Холохан.

„Време је да се те санкције укину док не нанесу још озбиљнију штету. Неопходно је да се закључи међународни споразум који ће озаконити ’анексију‘ Крима и постати гаранција поштовања права руске језичке мањине у јединственој и неподељеној Украјини. Као одговор на то Русија треба да преузме на себе обавезу да постане пуноправни и одговорни члан међународне заједнице“, пише ирски амбасадор.

Неспорно је да односи држава треба да се заснивају на поштовању међународног права, наглашава дипломата. Ипак, политика Запада према Украјини у вези са питањем поштовања међународних норми „не само што је лицемерна, него је и неефикасна“, наставља Холохан.

„Европска унија и САД су биле несмотрене када су прошле године подржале свргавање (Виктора) Јануковича (у Украјини). Позиција коју је у том случају заузела Европска унија била је отворено антируска, при чему се није рачунало на то да су део украјинске опозиције, која је иступала против Јануковича, чинили ултрадесничарски елементи, од којих су неки неонацистичке оријентације“, сматра Ниал Холохан.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут