Захарова: Састанак „Нормандијске четворке“ у најскорије време

04-09-2015 11:27:15 | | / vostok.rs |


Русија рачуна на састанак шефова дипломатије „Нормандијске четворке“ у најскорије време, а Москва је поднела низ предлога у вези са тим, изјавила је Марија Захарова.

„У складу с договором председника Русије, Немачке и Француске припрема се састанак министара иностраних послова земаља ’Нормандијске четворке‘. Руска страна поднела је своје предлоге о томе. Рачунамо да ће састанак бити одржан у најскорије време“, изјавила је она.

Према њеним речима, кијевске власти поново доносе одлуке које провоцирају ескалацију конфликта у Донбасу и појачавају напетост у руско-украјинским односима.

„Током све активнијег и све конструктивнијег разматрања ситуације у Украјини на међународном плану у Кијеву се поново чују агресивне, могло би се рећи, ратничке изјаве и доносе се одлуке које су усмерене ка ескалацији унутарукрајинског конфликта, уместо обратно“, рекла је Захарова.

Кијевске власти, како је рекла, покушавају да пренесу одговорност за ширење сукоба на југоистоку земље на друге и да још више закомпликују руско-украјинске односе.

Према њеном мишљењу, сукоб у Украјини могуће је решавати само мирним путем, а заједничке америчко-украјинске вежбе у Црном мору не доприносе таквом процесу. Војска САД су се чврсто стационирали на територији Украјине, што представља грубо нарушавање Минског споразума од стране кијевских власти, изјавила је Захарова.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут