Путин за коалицију против екстремизма

04-09-2015 09:37:23 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин предложио је оснивање међународнe коалицијe за борбу против екстремизма, додајући да је о тој иницијативи разговарао са америчким председником Бараком Обамом.

Путин је на маргинама Источног економског форума у Владивостоку рекао новинарима да је о таквој коалицији разговарао и са лидерима Турске, Саудијске Арабије, Јордана и других држава, пренео је Ројтерс.

„Ми заиста желимо да направимо неку врсту међународне коалиције за борбу против тероризма и екстремизма“, рекао је Путин.

„Ми смо о томе имали консултације са нашим америчким партнерима. Ја сам о томе лично разговарао са америчким председником Бараком Обамом“, рекао је Путин.

Прерано је говорити о учешћу Русије у војним операцијама против Исламске државе, рекао је руски председник Владимир Путин, у тренутку када САД проверавају наводе о присуству руских трупа у Сирији.

На питање да ли би Русија могла да узме учешће у операцијама против ИД, Путин је рекао:

„Разматрамо разне опције, али за сада није у плану оно о чему говорите“.

Он је, како наводи агенција РИА Новости, указао да је за сада прерано говорити о спремности Русије да „то уради данас“, али је истакао да Москва већ пружа Сирији прилично озбиљну помоћ у опреми и оружју, као и да руски војници обучавају сиријске трупе.

Путин је напоменуо да Русија шаље војну опрему Сирији у складу са уговорима потписаним пре пет до седам година.

Руски председник је, такође, говорећи на међународном економском форуму у Владивостоку на крајњем истоку земље, оценио ваздушне нападе САД на ИД као неефикасне.

Бела кућа је јуче саопштила да помно прати наводе према којима Русија изводи војне операције у Сирији и упозорила да би такве акције, уколико се потврде као истините, могле да буду „дестабилизујуће и контрапродуктивне“.