Путин: Дијалог сa Донбасом кључ за будућност Украјине

04-09-2015 11:40:50 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин позвао је данас Кијев и Донбас да наставе разговоре и нагласио да будућност Украјине зависи од напора свих њених грађана да превазиђу постојеће разлике.

Амандмани на украјински Устав који ће гарантовати већу аутономију областима на југоистоку земље (Донбас) морају бити проглашени након разговора са Доњецком и Луганском Народном Републиком, нагласио је Путин у петак.

„Желим да нагласим да су амандмани на Устав Украјине предвиђени Минским споразумима, али се морају примењивати и у току разговора и дијалога, у координацији са представницима Донбаса, с територијом непризнатих ДНР и ЛНР“, рекао је Путин на Источном економском форуму.

Руски председник је нагласио да је дијалог Кијева и Донбаса једно од најважнијих питања кад је реч о помирењу у Украјини.

„Нажалост, такав дијалог се тренутно не одвија“, рекао је Путин.

На питање да ли недавни сукоби испред Врховне раде имају везе с уставним амандманима, Путин је рекао да су те две ствари „потпуно неповезане“.

Према руском председнику, до сада усвојени амандмани „не мењају структуру моћи у Украјини“ и они су искоришћени „искључиво као изговор за ескалацију политичке борбе за власт“.

„То што су Украјину ставили под спољну управу, сва кључна места у влади, а сад још и у кључним регионима заузимају странци. Мислим да је то вређање украјинског народа. Зар у Украјини више нема добрих, часних људи и паметних управљача? Наравно да има“, изјавио је Путин.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут