ЕУ и САД би могле да уведу нове санкције Русији

04-09-2015 12:25:17 | | / vostok.rs |


Европска унија и САД разматрају могућност увођења нових санкција Русији, пише лист „Комерсант“.

Позивајући се на изворе, лист преноси да би нове санкције против Руске Федерације могле да буду уведене у случају да власти самопроглашених народних република Доњецка и Луганска одбију да спроведу локалне изборе 25. октобра, на дан када ће они бити одржани и у другим деловима Украјине.

„Комерсант“ наводи да су на Западу уверени да Русија има неограничен утицај на руководство република у Донбасу. Одбијање спровођења избора истог дана када они буду одржани и у остатку Украјине виде као „демонстративно“ нарушавање Минског споразума.

Саговорници листа у западним дипломатским круговима изјавили су да уколико ДНР и ЛНР не учине уступке у вези сa датумом локалних избора, Запад ће их окривити за рушење Минског споразума, а одговорна ће бити Москва.

Како пише лист, по мишљењу западног дипломате, „Доњецк и Луганск не показују тежњу ка компромису, јер су објавили да ће датум избора бити другачији у односу на остатак Украјине, и не показују спремност да их организују у складу са украјинским законодавством“.

Лист додаје, позивајући се на извор, да санкције „нису циљ САД и Европске уније саме по себи, али ако споразум буде разорен на тако груб начин“ Запад неће имати други избор.

Питање о датуму и условима одржавања локалних избора у Доњецку и Луганску биће разматрано на састанку шефова дипломатија „Нормандијске четворке“ у Минску ове недеље. Ово питање треба да буде једно од кључних тема у разговору лидера „Нормандијске четворке“ који би могли да се сусретну крајем септембра у Њујорку, током заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

Украјинске власти заказале су локалне изборе за 25. октобар. Власти самопроглашене ЛНР заказали су локалне изборе за 1. новембар, а у ДНР би они требало да буду одржани 18. октобра.

Председник Украјине Петро Порошенко је изјавио да Доњецк и Луганск треба да одустану од спровођења локалних избора и позвао да се хитно почне са проналажењем начина на који би они били спроведени по украјинским законима. Власти Доњецке и Луганске народне републике више пута су изјавиле да ће своје локалне изборе спровести независно од жеље Кијева.

Власти ДНР и ЛНР су прецизирале да је Кијев једнострано усвојио закон о локалним изборима не усагласивши га са њима, а што није у складу са Минским споразумом. Према том документу, локални избори у Донбасу треба да буду спроведени у складу са законом усаглашеним са самопроглашеним републикама и након усвајања промена украјинског Устава, којима би одвојени региони Доњецке и Луганске области добили посебан статус.

Власт Украјине више пута је окривила Русију да покушава да разори Украјину. Русија тврди да не учествује у унутарукрајинском сукобу и да није умешана у догађаје на југоистоку свог западног суседа, као и да је заинтересована за то да Украјина превлада политичку и економску кризу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут