„Гаспром“ и БАСФ о реализацији „Северног тока 2“ Опширније: http://rs.sputniknews.com/ekonomija/20150904/4353499.html#ixzz3klT4mxoX

04-09-2015 12:30:43 | | / vostok.rs |


„Гаспром“ је у петак у оквиру Источног економског форума у Владивостоку потписао споразум са другим акционарима заједничке пројектне компаније која ће се бавити изградњом гасовода „Северни ток 2“.

Руски гасни гигант је саопштио да ће учешће највећих енергетских компанија у изградњи ове гасне марштруте омогућити да она буде реализована максимално ефикасно.

Акционари заједничког предузећа „Нови европски гасовод“ су, поред „Гаспрома“, и Е.ОН, „Шел“, ОМВ, БАСФ-Винтершел и „Енџи“. „Гаспрому“ припада 51 одсто акција, а остатак осталим компанијама.

Поред тога, директор „Гаспрома“ и председник управног одбора БАСФ-а разматрали су актуелна питања у вези са заједничком експлоатацијом резерви гаса у Уренгојском и Јужноруском налазишту.

У јуну су „Гаспром“, Е.ОН, „Шел“ и ОМВ потписали меморандум о намерама који подразумева заједничку изградњу два крака гасовода „Северни ток 2“, укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије кроз Балтичко море до обале Немачке. Интересовање за пројекат накнадно су показали „Винтершел“, ћерка-фирма БАСФ-а, и Енџи.