Чепурин: Док Србија улаже јуначке напоре око миграната, САД и Британија се сакрили иза Ламанша и океана

04-09-2015 01:59:29 | | ТАНЈУГ, фото: ТАНЈУГ/ vostok.rs |

Русија и Руско-србски хуманитарни центар ће наставити да оперативно помажу Србији у овој ванредној ситуацији. - Американци и Британци су се сакрили иза Ламанша и океана, док балтичке државе не желе избеглице а Мађари граде зид, каже руски амбасадор


Јасно је да без Русије, а камоли против Русије, не могу се решити темељни проблеми који су довели до таласа избеглица, рекао је амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин и поручио да је Русија спремна и заинтересована за дијалог.

Потребна је, каже, добра воља, уважавање узајамних интереса, изградња новог система међусобних односа, чега су толико жељни обични иљуди и на Западу и на Истоку, рекао је руски дипломата.

Упозорио је да постоји реална опасност од повратног таласа неприхваћених миграната у Србију, која улаже јуначке напоре да на цивилизова начин савлада избегличку кризу.

Чепурин је на конференцији „Цивилна одбрана као основа националне безбедности државе”, у Руском дому, рекао да ће Русија и Руско-србски хуманитарни центар наставити да оперативно помажу Србији у овој ванредној ситуацији.

Србија је, казао је, постала транзитна земља за мигранте из једне земље Европске уније - Грчке - у другу земљу ЕУ - Мађарске.

„Видимо јуначке напоре Срба и српске државе да на цивилизован начин савладају ситуацију”, истакао је Чепурин.

Према његовим речима, Срби као људи „са добрим срцем и широком душом” на хуман начин се односе према избеглицама, али избеглице ипак имају за циљ велике и богате земље Западне Европе које, како је нагласио, сносе и већи део одговорности за патњу ових људи.

Руски амбасадор је указао да је проблем за Србију у опасним потенцијалним последицама - у намерама неких актера да наводно помогну у отварању центра за стални боравак избеглица и од Србије направе својеврсни „резервоар за таложење”.

„Американци и Британци су се сакрили иза Ламанша и океана, док балтичке државе не желе избеглице а Мађари граде зид”, навео је.

Србија у таквој ситуацији де факто помаже Европској унији на све могуће и немогуће начине да смањи терет и олакша држвама Уније проблем, суочавајући се про том са последицама које није изазвала.

Чепурин је упозорио да треба имати у виду да, у складу са постојећом прописима ЕУ о процедури повратка неприхваћених миграната натраг у земљу њиховог првог уласка у ЕУ, њихово враћање у Грчку није могуће.

„Стога је опасност од повратног таласа неприхваћених миграната са севера у Србију потпуно реална”, рекао је он додавши да Србија може да постане талац неефикасне миграционе политике ЕУ.

Подсетио је да је Русија у последњих годину, годину и по дана сместила на својој територији 900.000 миграната из Украјине, од којих је више од 400.000 званично признато као избеглице, и сви су добили смештај, храну и новчану помоћ.

Запад не разуме посебности Блиског истока и Северне Африке

Русија је, како је навео, упозоравала Западне земље о негативним последицама погрешне политике насилног наметања својих стандарда, који не узимају у обзир, објаснио је, ни историјске, ни верске, ни националне, ни културне посебности народа Блиског истока и Северне Африке.

„То је политика коју су пре свега наметнули наши амерички партнери, а Европа следи ову политику у оквиру такозваних савезничких обавеза”, истакао је.

Чепурин је приметио да амерички медији данас критикују Европу због сувишне окрутности према мигрантима.

Марић: Мигрантска криза за сада не води ванредној ситуацији

Према оцени начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предрага Марића нема услова за проглашење ванредне ситуације у земљи због мигрантске кризе, што не значи, додао је, да се то неће догодити у неком наредном периоду.

„До сада није било услова за проглашење ванредне ситуације због миграната, али то није наша оцена и за будућност, пратићемо ситуацију. Држава реагује на начин на који реагује и више државних органа је укључено”, рекао је Марић новинарима уочи отварања конференције „Грађанска одбрана као основа националне безбедности државе” у Руском дому.

Он је навео да Сектор МУП-а за ванредне ситуације нема водећу улогу у решавању проблема са мигрантима и да је тај део посла преузело Министарство рада, али да представници Сектора настоје да помогне и ураде све што се од њих тражи.

„Трудимо се да изађемо у сусрет у мери у којој можемо”, рекао је Марић.

Упитан како би могла да дође до ванредне ситуације, Марић каже да то може да се деси на више начина, почев од проблема у сегменту здравства, до тога да се догоди да се живот у некој заједници поремети до те мере да не може да функиционише.

„Не знамо како ће све то ићи наредних месеци, или можемо да претпоставимо, а све то потенцијално може да представља претњу по безбедност људи у одређеним сегментима који су у нашој надлежности, па је важно да превентивно делујемо и размишљамо”, поручио је Марић.

Србија је, подсетио је Марић, транзитна земља за мигранте и они углавном иду ка земљама ЕУ, пре свега ка Немачкој и Француској, Шпанији и Великој Британији које су њихова крајња дестинација.

Због тога, сматра да је важно да ми као држава покажемо хуман однос према тим људима, „јер је њих мука натерала да оду из својих земаља”.

За то је, међутим, како је констатовао, Србији неопходна помоћ ЕУ, а он је, каже, сигуран да ће она ускоро и уследити и да ће бити много јача и снажнија.

„У сваком случају Србија не одустаје од хуманог односа, а да би била до краја спремна да то чини, потребна јој је материјална подршка и убеђен сам да ћемо је добити”, рекао је Марић.

Он је говорећи на скупу рекао да није сигуран да се мигрантској кризи ближи крај, и да је њихов број из дана у дан већи.

Како је казао, од велике помоћи је подрзшка Србско- руског хуманитарног центра са којим Сектор за ванредне ситуације МУП од првог дана мигрантске криже сарађује и помаже у обезбеђивању свега неопходног, пре свега, приликом смештаја.

Танјуг