Новак: Јача енергетска сарадња Русије и Кине

05-09-2015 09:13:51 | | / vostok.rs |


Министар енергетике Руске Федерације Александар Новак изјавио је да ће низ предности које имају кинески партнери омогућити да се трговинска размена Русије и Кине у блиској будућности подигне са 100 милијарди на 200 милијарди евра.

„Они су данас заиста конкурентни и имају предност јер могу да привуку јефтино финансирање по ниским стопама, са учешћем кинеских банака које могу да кредитирају пројекте. Образован је посебан кинески фонд ’Пут свиле‘ са капиталом од 40 милијарди долара, који такође може да улаже у ове пројекте и да их кредитира“, рекао је Новак у интервјуу за телевизију Раша тудеј, позивајући се на низ уговора који су потписани са великим кинеским компанијама.

Међу тим предузећима су кинеска нафтна и хемијска компанија СИНОЕК, национална нафтно-гасна корпорација КНПК, Фонд „Пут свиле“ и компанија „Хем Чајна“. Са тим компанијама руска страна је потписала низ уговора о испоруци нафте, изградњи гасно-хемијских предузећа и привлачењу инвестиција у ту сферу.

„То је читав низ пројеката који, по мом мишљењу, нашу сарадњу у енергетици подижу на нови ниво и омогућавају нам да је и даље развијамо и да постижемо циљеве које су поставила наша руководства, а то су развијање енергетске сарадње и повећање трговинске размене. Ти послови достижу вредност у висини од 100 милијарди, са тенденцијом раста до 200 милијарди евра у блиској будућности“, додао је министар.

Новак је такође навео да ће ускоро отпутовати у Пакистан, где је планирано потписивање споразума о изградњи гасовода „Север-Југ“. Посета је планирана за крај септембра.

Министар енергетике је подсетио да се тренутно не говори о изградњи хаба у Бугарској јер је реализација пројекта „Јужни ток“ обустављена, али не кривицом Русије.

„Ми у складу са договором са нашим турским партнерима реализујемо пројекат ’Турски ток‘ и преговарамо о реализацији изградње система за пренос гаса и хаба на граници Турске и Грчке“, објаснио је Новак.