„Форд“ почиње производњу у Русији

07-09-2015 10:45:07 | | / vostok.rs |


Америчка фабрика аутомобила „Форд“ постаће прва страна компанија која ће почети производњу својих мотора у Русији, у руској Републици Татарстан.

Компанија „Форд Солерс“, заједничка фирма „Форда“ и руске аутомобилске компаније „Солерс“, саопштила је да ће у Татарстану покренути фабрику за прозводњу мотора, вредну 275 милиона долара.

„Планирани годишњи капацитет фабрике у првој фази биће 105.000 мотора, са могућношћу даљег раста до 200.000 мотора“, наводи се у саопштењу.

„Форд Солерс“ поседује три производна погона у Русији, у Всеволшку, у близини Санкт Петерсбурга, и у татарским градовима Набережније Челном и Јелабуги. Отварањем нове фабрике, „Форд“ ће постати прва страна компанија која ће производити своје моторе у Русији.

Како се наводи у саопштењу, на производној траци прво ће се наћи бензински 1,6 литарски сигма мотори од 85, 105 и 125 коњских снага.

Планови фабрике у складу су и са законом Евроазијске економске уније (ЕЕУ), донетим у мају прошле године, који прописује да моторна возила склопљена и дистрибуирана на простору ЕЕУ без додатних дажбина достигну ниво производње од најмање 30 одсто, са повећањем до 50 одсто до јула 2018. године.

Фабрика ће бити смештена у посебној економској зони у Татарстану, највећој индустријској зони у Русији, која је настала 2006. године, након доношења закона о успостављању посебне економске зоне са повољним условима за инвестирање.

Ова специјална индустријска зона покрива 20 квадратних километара територије Татарстана и има добро развијен ваздушни, железнички и друмски саобраћај. Од Казања, престонице Татарстана, зона је удаљена 210 километара.