Сечин: Прошао златни век ОПЕК-а

08-09-2015 08:38:59 | | / vostok.rs |


Русија неће ући у састав ОПЕК-а чак и да се цена нафте смањи до минимума, изјавио је шеф „Росњефта“ Игор Сечин, одбацивши гласине да би недавни преговори Москве и Ријада могли довести до договора о испорукама.

Шеф „Росњефта“ Игор Сечин саопштио је за „Фајненшел тајмс“, да је „златни век ОПЕК-а прошао“. Према речима Сечина, руска нафтна индустрија је приватизована, има много страних акционара и зато руска Влада не може непосредно да управља њоме, као што то раде земље ОПЕК-а.

Осим тога, он је навео да се Русија суочава са техничким потешкоћама приликом смањења производње нафте у Сибиру, где екстремно хладне зиме могу довести до појаве пукотина у зони нафтних поља.

Игор Сечин је открио „делимичну кривицу“ Саудијске Арабије и других чланица ОПЕК-а у садашњој нафтној кризи: „Треба рећи да је златни век ОПЕК-а на нафтном тржишту прошао. Нису успели да поштују своје квоте за производњу нафте. Да су се поштовали квоте, нафтно тржиште би сада повратило равнотежу“.

Према речима Сечина, Русија може да конкурише блискоисточним произвођачима нафте, јер је падом рубље смањена и цена производње нафте (са 5 долара на 3 долара за барел). Шеф „Росњефта“ предвиђа да ће се цене нафте вратити у наредних 12-18 месеци, јер садашње цене нису профитабилне многим произвођачима да би их одржавали.