Европски политичари зову Русију упомоћ у решавању мигрантске кризе

08-09-2015 08:44:17 | | / vostok.rs |


Миграциона криза која је запљуснула Европу испровоцирала је неке европске политичаре да другим очима гледају на Русију. Према њиховим мишљењима, управо Русија може да утиче на Блиски исток. Прекид ватре у Сирији и решење иранског нуклеарног питања помоћи ће ЕУ да смањи број миграната.

Премијерка Шкотске Никола Стерџон изјавила је да „ниједна страна сама не може да се избори са миграционом кризом“ која је тако оштро погодила Европу.

Према њеним речима, државе треба да уједине снаге, дијалог треба да укључи најважније регионалне државе, укључујући Русију и Иран.

Овог мишљења је и чешки премијер Богуслав Соботка. По његовим речима, очигледно је да ЕУ не може да се избори са миграционом кризом, а у томе јој може помоћи Русија која има утицај на ситуацију у Сирији и Ирану.

„Потребно је укључити Русију у решавање проблема у Сирији, разговарати са Русима“, изјавио је он. Притом, он је навео да увођење санкција Русији у овом случају треба ставити у други план.

Соботка сматра да је Европа заинтересована за прекид рата у Сирији и доток миграната ће се смањити. Ако се не губи време на разговор о квотама, већ да се „усредсредимо на напоре за стабилизацију Блиског истока и Северне Африке“.

Са њима се слаже и сенатор Жан-Пјер Рафарен, бивши премијер Француске 2002-2005. године, за време мандата председника Жака Ширака. Он је навео да са страхом гледа на могућност инвазије Сирије, као што се и раније Ширак противио борбеним акцијама у Ираку.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут