ДИЈАСПОРА (или другоразредни грађани)???

11-10-2013 09:45:10 | | Александар (Саша) Кошарић/ mojenovosti.com |

Нажалост, изгледа да сам се преварио јер ми господин Станојевић, 23. Септембра 2013., одговара да су га из канцеларије за дијаспору питали дали ми је одговорио, на даље приложено писмо, и да треба да се обратим за одговор делегату за дијаспору Бенеликса? Такође су га обавестили да је одлука о делегатима донешена од стране предходне власти на предлог из Бенелукса а да о томе нема никакве евиденције ни записника. О измени или неком побољшању изборног закона РИК-а, није било никаквог одговора. Сматрам да је ситуација врло интересантна и да грађани Република Србије у дијаспори и у отађбини, трба да буду обавештени о раду своје скупштине а поготово о раду канцеларије која је извршни орган те скупштине. Пошто канцеларија и РИК-а ни после месц д

Господин СТАНОЈЕВИЋ Драган

Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону

Господине Председниче,

Већ дуже времена пратим ваш рад као председника српске дијаспоре међународне организације УСДЕА, за Украјину, Белорусију и Руску Федерацију и желим да вам честитам на постигнутим успесима на зближавању ових братских народа и Србије као и уопште на вашем раду.

Пошто су делегати изабрали, на трећем заседању Скупштине дијаспоре и Срба у региону, ново руководство, анимирано новом енергијом у ефикасном решавању проблема, овим вам се обраћам јер желим да разјасните ситуацију представљања србске дијаспоре у Белгији као и неке друге детаље везане за исту.

У Белгији живим већ 41 годину и никада нисам чуо да постоји неко демократско удружење, организација или слично.

Наиме, постојала су нека удружења и клубови али увек режирани од стране београдских власти на челу којих су постављни људи политички привржени истима. Те, назовимо организације, су више служиле властима ради политичке контроле исељеништва и промоције београдске власти у Белгији, него да би им се дало право гласа на испољавању својих проблема, како у белгији тако и у Србији (некада Југославији). Те исте организације никада нису радиле на промоцији државе у Белгији. Такође су неки оснивали којекаква кафанска удружења ал више ради утаје или мањег плачања пореза него ради заштите интереса грађана Србије (Југославије) у Белгији. Предпостављам да је исти случај са дијаспором у другим државама у свету?

Како видим, ни до данас се ситуација није много променила.

Колико знам, у Белгији још увек непостоји никаква демократска организација која би могла тако да се назове и која представља интересе Срба, али парадоксално; србска дијаспора из Бенелукса има представнике у вашиј Скупштини?

Хтео бих да ми објасните како је дошло до овакве ситуације? Ко је изабрао делегате Срба у Бенелуксу и како су ови делегати изабрани? Које организације Срба у Бенелуксу ти делегат представљају? Има ли неки записник о њиховом избору? Ко је одлучио да исти делегат треба да представља три државе Бенелукса узевши у обзир да ситуација у Холандији није иста као у Белгији и Луксембургу?

Други проблем су следећи парламентарни и председнички избори у Србији.

Мислим да би већ требало размишљти о следечим изборима јер на мајским изборима 2013. Је било огромних проблема за дијаспору! Осим што је изборна комисија штуро и прекасно објавила детаље о начину гласања у дијаспори било је и других проблема. Овде прилажем чланак који се тиче тих избора:

„ИБОРИ 2012 и ДИЈАСПОРА (или другоразредни грађани)???

Објављено11 априла 2012.


РЕПУБЛИЧКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА ЈЕ ПРОГЛАСИЛА!!!: да грађани који живе у иностранству НEМАЈУ ПРАВО ГЛАСА и НЕМОГУ ДА ИСПУНЕ СВОЈЕ ГРАЂАНСКО ПРАВО, уколико у земљи боравка нема пријављено најмање 100 бриача??? ("Бирачко место у дипломатско-конзуларном представништву Србије у земљи боравка биће отворено уколико се за гласање пријави најмање 100 бирача").

http://www.rik.parlament.gov.rs/cirilica/saopstenja_frames.htm).

Од када и где то још постоји да број уписаних бирача одређује и даје право властима да СВАКИ грађанин има право или НЕ, да се изјасни о свом бирачком избору, а чак сматрам да је то и грађанска дужност???

У неким државама гласање је обавезно, као на пример у Белгији, и шта би било кад би те државе успоставиле овакав критериум???

То се зове кршење грађанског права и конституције јер сваки грађанин, осим изузетака предвиђеним законом, има конститутивно право да гласа и да бира своје политичке представнике на свим нивоима!!!

То значи да грађани Србије у дијаспори који живе у државама где нема пуно или довољно уписаних гласача, губе конститутивно право избора својих политичких представника у матици.

Исто тако, уколико има 99 уписаних гласача и они губе то конститутивно право због недостатка једног уписаног? Стварно незнамкоја је ту логика али видим колика је ту небрига матице за расејање и исто тако колики је то безобразлук и срамота,јер нас не сматрају за пуноправне грађане него за другоразредне грађане илинеку статистику или бројеве??? У сваком сличају, ово оспоравање неком иде у корист а сигурно је да ту нису чиста посла!!!

Како изгледа, матици је дијаспора потребна(пуноправни расељени грађани РС), само ради улагања (инвестирања) али када то исто расељеништво хоче да оствари своје грађанско и конститутивно право или само покуша да да неке конструктивне предлоге; оспорава се свим могучим средствима!“

Као члан изборне комисије на бирачком месту у Бриселу, и сам сам био сведок одбијања неколицини грађана да гласају јер нису били уписани у гласчкој листи; неки јер нису били упознати са процедуром пријаве а други су тврдили да су се прописно пријавили али их ипак није било на листи?

Пошто техничке могучности постоје и да би се све то избегло, зашто се неби омогучило и грађанима Србије да гласају електронским путем (као у неким државама) или у крајњем случају, преко поште?

На крају, дали је могуче направити један именик за српске грађане из дијаспоре? Наравно, који би био састављен на добровољној бази и у складу са међународним стандардима о заштити личних података. Овакав именик би несумњиво помогао и Скупштини а и организацијама Срба из дијаспоре у свом раду.

Господине Председниче, желим вам пуно успеха у новој функцији и унапред захваљујем на вашем одговору.

Пуно срдачних поздрава!

Александар Кошарић


КАТЕГОРИЈЕ