Ципрас жели апсолутну већину за Сиризу

08-09-2015 09:31:56 | | / vostok.rs |


Бивши премијер Грчке Алексис Ципрас поновио је да ће покушати да освоји апсолутну већину за своју странку — Сиризу, на предстојећим изборима, али је наговестио да ће, ако ниједна партија не добије довољно гласова да влада сама, коалициона влада бити брзо формирана.

Ципрас је на конференцији за новинаре рекао и да је на грчком народу да одлучи коју странку жели у влади и нагласио да ће дилема бити између Сиризе и Нове демократије, оптерећене „гресима из прошлости“.

„Гласачи ће одлучити да ли желе Сиризу с апсолутном већином или у коалицији са другима“, рекао је Ципрас и додао да је његова странка већ показала да је способна да сарађује са снагама које имају веома различите идеологије, као што је партија Независни Грци (АНЕЛ).

Ципрас је јуче оценио да су предстојећи избори „битка између седам месеци његове часне владе и мрачног периода корупције и мрежа моћи“ који је преовладавао претходних деценија.

Бивши премијер сматра и да је он у најбољем положају да побољша договор који је склопио с кредиторима, а који сматра отвореним по многим питањима, уз могућност да буде исправљан путем преговора.

Ципрас је поднео оставку крајем августа, само седам месеци од почетка свог четворогодишњег мандата, у покушају да угуши побуну крајње левичарских посланика из редова своје странке и учврсти своју моћ.

Превремени избори у Грчкој биће одржани 20. септембра, подсећа АП.