Русија може за Сирију заобилазећи Грчку

08-09-2015 10:07:37 | | / vostok.rs |


Русија може да користи нове путеве лета за помоћ Сирији ако Грчка затвори свој ваздушни простор за руске авионе, рекао је први заменик шефа Међународног комитета Савета Руске Федерације Владимир Јабаров.

Јучењ је извор Спутњика рекао да је Грчка добила захтев од Сједињених Америчких Држава да одбије руске летове који пружају хуманитарну помоћ Сирији користећи ваздушни простор те земље.

„Ово је апсурдан потез и ако буде подржан од стране Грчке, биће то непријатељски потез према Русији“, рекао је Јабаров.

„У суботу, америчка амбасада је затражила од грчке владе да забрани летове руске авијације која пружа помоћ Сирији. Међутим, Атина је одбила да то учини“, рекао је извор агенцији РИА Новости.

Руски званичник је истакао да Иран, Турска и централноазијске државе могу да притекну у помоћ Русији у њеној хуманитарној мисији у Сирији.

Коментаришући амерички захтев за затварање ваздушног простора Грчке руским хуманитарним летовима ка Сирији, руски званичник је рекао да се Вашингтон „плаши било какве помоћи Русије сиријском народу“.

Јабаров је коментарисао западне медијске извјештаје који се тичу наводно повећаних руских залиха оружја у Сирији, рекавши да је „циљ ове кампање да подстакне антируску хистерију“.

Званичник је истакао да би Сједињене Државе, ако би имале право, затвориле ваздушни простор свих земља руским авионима.

Међутим, Русија може да установи нове ваздушне линије под међународним споразумима, закључио је он.