Кијев за продужетак важења минских споразума, Доњецк и Луганск нису против

08-09-2015 10:19:50 | | / vostok.rs |


Кремљ је констатовао непоштовање рокова за спровођење минских споразума, али за сада не говори о могућности њиховог продужења.

„У овом тренутку не могу ништа одређено да вам кажем“ - признао је новинарима портпарол председника РФ Дмитриј Песков, одговарајући на питање о односу Кремља према могућем померању рокова за спровођење минских споразума. Он је при том нагласио да су „рокови стриктно прописани у самим минским споразумима“.

„Зато ми сада видимо да оно што се догађа није баш у складу са предвиђеним роковима“ - казао је Песков, поновивши да у овом тренутку ништа не може да дода.

Међутим, портпарол Кремља је истакао да „као и раније, спровођење минских споразума остаје приоритетан задатак“. „Алтернатива томе просто не постоји“ - сматра Песков.

Представник Кијева у Контакт групи, бивши председник Украјине Леонид Кучма, изјавио је пре неколико дана да би имало смисла продужити рок важења минских споразума, уколико они не буду спроведени до краја 2015. године.

Претходно су могућност продужења споразума допустиле и власти Доњецка и Луганска.

У међувремену, кијевске власти наставиле су са бомбардовањем насељених места у Доњецкој и Луганској области.

Како је у понедељак саопштено из кабинета омбудсмана ДНР, у последњих недељу дана услед гађања насељених места од стране украјинске војске - погинуло је осам људи. Међу њима су цивили - три жене и три мушкарца, као и два војника. У истом периоду рањено је троје људи.

За време трајања сукоба у Донбасу укупно је погинуло преко 3.800 људи.

„Од почетка оружаног сукоба у Донбасу погинуло је 3.874 људи, од тога 579 жена и 3.295 мушкараца, укључујући 65 деце. Још 6.111 људи задобило је повреде различитог степена“ - саопштио је кабинет омбудсмана ДНР.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут