ДНР: Док Кијев не испуни све услове, Украјина неће добити угаљ

08-09-2015 11:33:29 | | / vostok.rs |


Доњецка Народна Република блокирала је испоруке угља Украјини, изјавио је у уторак министар саобраћаја ДНР Семен Кузменко.

Украјина је због конфликта у Донбасу изгубила већину рудника. На територији коју Кијев не контролише налазе се најпрофитабилнији рудници, а предузећа која су остала под контролом Украјине производе нерентабилни гасни угаљ. Испорука угља из ратне зоне постала је компликовано услед уништавања инфраструктуре, пре свега због оштећења железничких пруга.

„Као одговор на тренутно стање ми блокирамо Украјину са испорукама угља. Имамо строге захтеве. У Украјини је сада критична ситуација. Потребно им је милион и двеста хиљада тона нашег угља месечно које ћемо испоручити само у случају скидања блокада на трговину горивима и резервним деловима за вагоне и локомотиве. И наравно, ако буду престали са пуцањем“, цитира Кузменка доњецка агенција „Новости“.

Како је министар изјавио, док Кијев не испуни ове услове, Украјина неће добити угаљ.

„У овом тренутку само трећина индустрије локомотива ради, а због наших потреба морали бисмо да повећамо производњу“, додао је Кузменко.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут