Чешки привредници: Укинути санкције Русији

09-09-2015 09:03:22 | | / vostok.rs |


Антируске санкције су нанеле чешкој прехрамбеној индустрији штету у износу од око 370 милиона евра. Тако да сума од 500 милиона евра са којом Европска комисија помаже европским пољопривредницима, не може да надокнади губитке Чешке.

Управо из тог разлога представници чешке Пољопривредне коморе су се придружили протестима одржаним 7. септембра у Бриселу. Чеси, заједно са колегама из Француске, Белгије и других земаља ЕУ, затражили су да се укину санкције Русији.

Представница чешке Пољопривредне коморе Дана Вечержова каже за Спутњик да је ЕК раније финансирала у Русији промоцију месних и млечних производа из Европе, а између осталог и из Чешке.

„Једна од чешких фирми, Мадета, зарађивала је на руском тржишту 60 милиона круна месечно. Фирма је планирала повећање извоза у Русију. Али санкције и руске контрамере су уништиле планове компаније", истиче она.

По њеним речима, чешке компаније су се више година бориле за пласман на руском тржишту, али због одлуке ЕУ сва улагања су пропала.

„Постали смо жртве политичара, који доносе одлуке о санкцијама против Русије", каже Вечержова.

Она подсећа да је њена институција заједно са Прехрамбеном комором затражила од Чешке владе да започне преговоре о укидању санкција.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут