Николић: Играјући се са Русијом, Запад се игра светским миром

09-09-2015 09:15:39 | | / vostok.rs |

Председник Србије Томислав Николић оценио је да би Западу било боље да сарађују са Русијом, јер се играјући се њеним вредностима и поносом играју са светским миром и безбедношћу.


"Било би много боље да сарађују са председником Путином, јер то може да подигне свет, него да се са њим свађају, јер то може да сруши свет", рекао је Николић у интервјју Спутњику, преноси Танјуг.

Уверен је да ће многи на Западу схватити да се тиме што се играју са Русијом, са њеним осећањем вредности, њеним поносом, у ствари играју са десетинама милиона, стотинама милиона људи, а потом и са светским миром и безбедношћу.

Говорећи о сусрету са Путином приликом посете Кини, Николић је истакао да он и "руски председник користе сваку прилику, као што је то био случај на Паради победе у Москви и отварању Европских игара у Азербејџану, да разговарају о досадашњој и будућој сарадњи, о начину на који Србија и Русија да остану синоним јединства.

"Када поменете Србију, одмах можете уз њу да ставите Русију и обрнуто", додао је Николић.

Каже да је "захвалио председнику Путину за гласање на седници Савета безбедности УН, против Резолуције која би злочин почињен у Сребреници уписала у историју човечанства као синоним за геноцид.

Тиме би сви други дивни народи, који су били жртве геноцида, просто били гурнути у други план, оценио је председник Србије.

"Председник Путин ми је одговорио са само две речи: Пријатељ - пријатељу", пренео је Николић.

Додао је да је у том разговору било речи и о његовој посети Москви.

"Рекао сам да ћу се прилагодити термину који њему одговара, а он је одговорио - Кад год пожелите", рекао је Николић.

Говорећи о посети Кини Николић је истакао да се "показало на ком су нивоу тренутно односи Србије и Кине, засновани на дугогодишњем пријатељству, сарадњи, стратешком споразуму који Кина, по његовој оцени, више цени и поштује него сама Србија.

"Они умеју да цене то што смо послали припаднике гарде на Војну параду, пошто су звали представнике држава за које сматрају да су поднели много жртава у Другом светском рату, за које сматрају да су биле нападане и да су дефинитивно одлучујуће на крају рата преломиле у корист савезника и сломиле Хитлера", додао је Николић.

Говорећи о избегличкој кризи, он је нагласио да "Србија тај проблем не може да решимо, да ће имати велике проблеме, али да ће се трудити да услови за избеглице не буду нечовечни.

"Чуо сам да ти људи, када се пробију преко планине између Бугарске и Србије кажу: само нас не враћајте у Бугарску. Ко зна шта се тамо дешава са њима, у тој демократској земљи, чланици ЕУ, када они тако реагују", закључио је Николић.