Меркелова: Сарадња са Русијом има и позитивних страна

10-09-2015 10:00:04 | | / vostok.rs |


Канцеларка Немачке Ангела Меркел изјавила је да, без обзира на разилажење у ставовима око украјинске кризе, на међународном плану и у сарадњи са Русијом ове године постоје и позитивни тренуци који инспиришу.

„Без обзира на дубока неслагања са Русијом, на међународном плану ове године има много тога што изненађује, у позитивном смислу те речи, и што охрабрује. На пример, споразум ’Европа плус три‘ (’шесторка међународних посредника‘) уз учешће Русије и Кине са Ираном о општем плану решавања иранске нуклеарне кризе“, рекла је Меркелова, говорећи у Бундестагу.

Према речима Меркелове, постоји још један позитивни аспект у међународним односима, а то је усвојени споразум свих земаља-чланица УН.

„Позитивно оцењујемо то што су земље-чланице Уједињених нација усагласиле ’Дневни ред стабилног развоја до 2030‘. По први пут смо свету представили универзални план акција са 17 конкретних циљева за искорењивање сиромаштва“, рекла је Меркелова.

Државе-чланице УН раније су усагласиле план акција под називом „Променити свет: Дневни ред стабилног развоја до 2030 године“. Документ прописује 17 циљева стабилног развоја, а први од њих предвиђа „свакодневно искорењивање сиромаштва у свим правцима“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут