Европи пречи бизнис са Русијом од Украјине

10-09-2015 10:17:11 | | / vostok.rs |


Споразуми које је „Гаспром“ потписао на Источном економском форуму у Владивостоку доказују да европске компаније немају намеру да напуштају Русију, пише Џуди Демпси, аналитичарка Фондације „Карнеги Европа“.

„Гаспром“, по мишљењу аналитичарке, жели да успостави тешњу сарадњу са профитабилним европским тржиштем. Осим тога, споразуми који су закључени у Владивостоку потврђују одлучност Москве да заврши причу са Украјином као главном транзитном земљом руског гаса у Европској унији, додаје Демпсијева.

Према њеним речима, током Источног економског форума „Гаспром“ је закључио три посебно важна споразума са његовим европским партнерима. Између осталих, потписан је споразум акционара пројектне компаније „Нови европски гасовод АГ“ за изградњу гасовода „Северни ток-2“. У састав акционара ће ући „Гаспром“ (51 одсто), Е.ОН, „Шел“, ОМВ, БАСФ-Винтершел (по 10 одсто) и „Енџи“ (9 одсто).

Други важни споразум који је закључен у Владивостоку односи се обнову размене акција „Гаспрома“ и „Винтершела“, енергетског одељења немачке компаније БАСФ, сматра Демпсијева. Концерн БАСФ је обуставио реализацију овог споразума у децембру 2014. године због припајања Крима Русији и догађаја на истоку Украјине, подсетила је она.

Трећи важни споразум постигнут у Владивостоку обезбедиће учествовање аустријског ОМВ-а у експлоатацији нафтних и гасних поља Уренгоја, додаје аналитичарка Фондације „Карнеги Европа“.

„Сви ти споразуми показују да велике европске енергетске компанија желе да се врате редовном пословању у Русији, без обзира на наставак конфликта у Украјини и санкције ЕУ према Русији“, наводи Демпсијева.

Русији је потребна технологија и стабилно тржиште Европе, сматра она.

„Европа је сувише профитабилна за Русију да би је игнорисала“, закључује аналитичарка Фондације „Карнеги Европа“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут