Русија да остане на врху на светском тржишту наоружања

10-09-2015 11:45:51 | | / vostok.rs |


Русија треба да сачува друго место, односно да остане међу прве три државе произвођача наоружања на светском тржишту, изјавио је на изложби „Руско наоружање експо 2015“ у Нижњем Тагилу вицепремијер Руске Федерације Дмитриј Рогозин.

Политичар је нагласио да је спољни притисак на Русију повезан са обимним државним програмом наоружавања и снабдевања армије сопственом техником.

„Притисак је у великој мери био повезан са тим што смо започели обиман рад на поновном наоружавању наших војних снага“, рекао је вицепремијер на заседању друге Војно-индустријске конференције.

Према речима Рогозина, замена најсложеније оружане опреме и војне технике, која је раније увожена из Украјине и западних земаља, биће потпуно завршена већ 2020. године.

„Што се тиче опреме коју смо добијали из Украјине, реч је о 186 примерака наоружања и специјалне технике. Што се тиче земаља Европске уније и НАТО-а, реч је о 860 примерака технике. То је велики посао и треба да буде завршен 2018. године, мада ће неке посебно сложене позиције бити замењиване све до 2020. године“, рекао је Рогозин.

Он је навео да је удео високотехнолошке производње у укупном обиму одбрамбено-индустријског комплекса порастао за годину дана са 53 на 63 одсто.

У Нижњем Тагилу одржава се јубиларна, десета међународна изложба наоружања, војне технике и борбене муниције „Руско наоружање експо 2015“.