Налазите се на страници > Почетна > Политика > ЕП подржао Јункеров план

ЕП подржао Јункеров план

11-09-2015 09:03:12 | | / vostok.rs |


Посланици Европског парламента су великом већином гласова подржали план о обавезном прихвату избеглица који им је јуче представио председник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

За усвајање Јункеровог плана гласала су 432 посланика, 142 су била против, а 57 је било уздржано.

Посланици траже да висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини што пре сазове међународну конференцију о избегличкој кризи, како би се што више земаља укључило у њено решавање.

Јункеров план предвиђа распоређивање око 160.000 избеглица, које се тренутно налазе на територији Грчке, Италије и Мађарске, у друге државе-чланице ЕУ, како би терет прихвата избеглица био што равномерније распоређен.

Свакој од земаља-чланица одређена је квота избеглица коју мора да прими, израчуната на основу величине, насељености, стања привреде и броја до сада примљених избеглица земље домаћина.

Уколико план подрже и земље-чланице ЕУ, чији представници тек треба да се изјасне о њему, прихват избеглица био би обавезан за све.

И поред тога што план подржавају Француска и Немачка, за сада није извесно да ће он бити прихваћен, јер му се оштро противи група источноевропских земаља које не желе да им се намеће колико ће избеглица примити.