Европски медији траже притисак на Русију

11-09-2015 09:20:08 | | / vostok.rs |


Листови у Немачкој, Француској, Италији и Шпанији позвали су европске власти да предузму све могуће мере за превазилажење „катастрофе с избеглицама“ и да утичу на земље које могу да доведу до окончања рата у Сирији.

Тринаест водећих европских листова објавило је отворено писмо у којем властима Европске уније указује да треба да „предузму одлучне мере“ за решавање кризе с избеглицама.

Листови попут немачког „Цајта“, француског „Либерасијона“, италијанске „Републике“ и шпанског „Паиса“, позвали су европске власти да се окану „тешке прошлости“ и да покажу да је Европа „континент који је саздан на принципима солидарности, једнакости и слободе“, наведено је у писму.

„Све више људи гине у очајничким покушајима да побегну од рата и прогона. Ипак, Европа из месеца у месец чини све мање и све више касни. Преживљавамо катастрофу с избеглицама, али одсуство жеље (европских власти) да делују донело је озбиљну политичку кризу“, пишу европски медији.

Листови у обраћању предлажу неколико начина да се побољша ситуација с избеглицама, као што је израда безбедних начина да мигранти нађу себи уточиште у Европи.

Поред тога, у писму се говори о праведној расподели избеглица међу европским земљама, неопходности да се повећа помоћ државама на Блиском истоку које је погодила сиријска криза, као и неопходност да се изврши притисак на САД, Русију, Иран, Саудијску Арабију, како би интензивирале покушаје да прекину рат у Сирији.

Од почетка 2015. на територију Европске уније је дошло око 350.000 миграната, а свакодневно пристижу хиљаде нових. Русија је више пута саопштила да је спремна да помогне у решавању кризе и позвала Запад да се усредсреди на борбу против тероризма.