И Украјина забранила прелет руским авионима

11-09-2015 09:22:37 | | / vostok.rs |


Украјина је затворила свој ваздушни простор за руске авионе који превозе помоћ у Сирију, изјавио је премијер те земље Арсениј Јацењук.

Јацењук је, током састанка са својим словачким колегом Робертом Фицом, рекао да Украјина неће дозволити руским авионима да користе украјински ваздушни простор за прелете до Сирије.

„Ваздушни простор за руске авионе који лете за Сирију преко територије Украјине је затворен, а ваздушни простор изнад неутралних вода се сада контролише на посебан начин“, рекао је Јацењук у Братислави.

Он је додао и да је државној компанији наредио да појача контролу над летовима руских авиона који иду за Сирију.

Москва се још увек није огласила. Иначе, Русија од 2014. године не користи украјински ваздушни простор за транзитне ваздушне операције.

Раније ове недеље, Бугарска је забранила лет преко ваздушног простора своје земље руским авионима који су испоручивали хуманитарну помоћ у Сирију. Влада Бугарске је потом саопштила да је спремна да отвори ваздушни коридор након провере терета.

Осим тога, америчка амбасада упутила је прошле недеље захтев Атини да забрани прелете руским авионима, али су грчки званичници одбили то да учине.

Украјина је држава која се бави пропагандом

Алексеј Зудин, политиколог, члан експертског савета Института социјално-економских и политичких истраживања Русије каже да је изјава званичника Украјине — апсурдна, јер Русија већ одавно не користи транзит кроз Украјину.

„Та изјава потврђује да је Украјина држава која се у великој мери бави пропагандом. Што се тиче Бугарске, реч јео покушају Запада да пребаци на Русију одговорност за ситуацију са избеглицама“, каже Зудин за Спутњик.

Према његовим речима, понашање бугарских власти говори да се Бугарска налази у веома тешком положају.

„Бугарска је држава која много зависи од САД са веома ограниченом самосталношћу у међународним пословима. Ми знамо какав је став САД у вези са сиријским питањем.

Позиција Русије за САД је препрека, јер Америка жели да оствари монопол у решавању сиријског сукоба. Не искључујем ни да ће се наставити притисак на Грчку. И овде може доћи до промена, имајући у виду да Грчка умногоме зависи од САД и западног блока“, закључио је Зудин.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут